Напредък по въпроса за неразширяването на НАТО не бе постигнат

...
Напредък по въпроса за неразширяването на НАТО не бе постигнат
Коментари Харесай

Срещата Русия-САЩ в Женева: Напредък по въпроса за неразширяването на НАТО не може да бъде постигнат

Напредък по въпроса за неразширяването на НАТО не бе реализиран и надали изобщо е вероятен. Това обявиха представители на Съединени американски щати и Русия след срещата в Женева през вчерашния ден, траяла над 7 часа при закрити порти и прекратена единствено един път за къс обяд.

" Разговорът беше сложен, дълъг, доста професионален, бездънен, съответен, без опити да се украси нещо и да се заобиколят острите ъгли. Останахме с усещането, че американската страна доста съществено подхожда към съветските оферти ", съобщи заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков, заяви РИА Новости. 
Срещата в Женева: Русия е уверила Съединени американски щати, че няма да нахлува в Украйна
Вашингтон е предложил на Москва няколко хрумвания за деескалиране на напрежението. Това стана ясно след траялата 8 часа среща сред деле...
Прочети повече
Според съветския посланик обаче главните проблеми са останали висящи и Москва не е срещнала схващане за „ императивността “ на американското решение „ по метод, който ни устройва “. Той добави и че Русия се нуждае от гаранции, а не от обещания. За Русия неприсъединяването на Украйна и Грузия към НАТО е въпрос на национална сигурност, акцентира дипломатът.

" За нас е безусловно неотложно да се уверим, че Украйна в никакъв случай няма да стане член на НАТО. Бихме желали формулата, призната на срещата на върха в Букурещ през 2008 година, да бъде оттеглена и сменена със следното: " Украйна и Грузия в никакъв случай няма да станат членове на Северноатлантически алианс. (...) Омръзна ни да водим празни диалози с полуобещания и неправилно пояснение, както постоянно се случваше при договарянията при закрити порти. Ние не имаме вяра на другата страна. Нуждаем се от стоманени, правно значими гаранции. Не обещания, а точно гаранции “, съобщи Рябков.

Освен неразширяването на НАТО другите основни въпроси за Русия са да не се разполагат ударни оръжия наоколо до границите й и отвод от " материално асимилиране на територията на страните, включили се към НАТО след 1997 година " По думите на Рябков без да има прогрес по тези тематики, работата по останалите аспекти от договарянията ще бъде под въпрос. Военният блок, уточни ръководителят на съветската делегация, би трябвало да направи крачка към предложенията на Русия за гаранции за сигурност, а не противоположното.

На собствен ред ръководителят на американската делегация Уенди Шърман съобщи, че Вашингтон „ няма да разреши на никого да затвори вратата пред НАТО за друга страна “ и няма да разисква въпроси, засягащи други страни без тяхното присъединяване. Същото удостовери и представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс, уточнявайки, че тези съветски оферти даже няма да бъдат обсъждани. „ Няма да затворим вратата за участие в НАТО, тъй като това постоянно е бил един от главните правила на алианса “, акцентира той.
Срещата Русия-САЩ: Москва разгласи, че няма да отстъпи
Москва не има намерение да отстъпва от към този момент оповестената си позиция по време на договарянията с Вашингтон по отношение на гаранциите за сигурност. Тов...
Прочети повече
Според Уенди Шърман Съединени американски щати са подготвени да обсъдят с Русия разполагането на ракети и установяването на взаимни ограничавания за мащаба на военните учения с нараснала бистрота. Тя добави, че двете страни са обменили хрумвания за ракети със междинен и по-малък обхват, само че с цел да се реализира съглашение, ще е нужна доста работа.

 

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР