Направили сме пътна карта, доста амбициозна, до края на юли

...
Направили сме пътна карта, доста амбициозна, до края на юли
Коментари Харесай

Каракачанов: До края на юли трябва да приключи цялата процедура по самолетите

Направили сме пътна карта, много амбициозна, до края на юли да завърши цялата процедура по самолетите – от даването на предложения, класиране на предложения. Това съобщи пред публицисти в Народното събрание министърът на защитата Красимир Каракачанов.

Колкото повече предложения има, толкоз по-добре, уточни той.

Каракачанов напомни, че рамката е известна на всички – 1.5 милиарда лева – сума, гласувана от предходното Народно заседание. Той добави, че тази рамка не може да бъде надхвърляна.

На въпрос за военната авиобаза в Граф Игнатиево Каракачанов съобщи, че проблеми там няма. " Не считам, че е имало напрежение. Всичко е наред ", сподели той. Още тогава се видяхме с командира на авиобазата, проблеми няма, уточни министърът. Това, което сме поели като ангажимент, ще го осъществим, сподели още той.

Ремонтът и поддръжката на моторите на самолетите, които се намират на въоръжение в България - МиГ-29, е най-добре да се реализира от страната-производител, съобщи министърът по време на днешния парламентарен надзор.

Той посочи, че се чака да дойде работна група от РСК " МиГ ", която би трябвало да направи обзор и оценка на моторите на самолетите и да даде оценка за цената за ремонта им.

Военният министър напомни, че още при започване на мандата му се е срещнал публично в България с генералния шеф на РСК " МиГ " и разследване на това е бил подписан меморандум, който се чака да бъде подписан и от съветската страна.

След като дойде работната група от РСК " МиГ " ще се реши дали всичките самолети ще бъдат обект на това съглашение или единствено част от тях. " Всичко зависи от цената и степента на рационализация, която може да осигурим ", разясни Каракачанов.

Той отговори още, че крайната цена на съглашението сред държавните управления на България и Полша, по отношение на обезпечаване на логистична поддръжка за самолетите МиГ-29, е 1,23 млн. евро на мотор или 6 138 000 за шестте ремонтирани мотора, като сумата е напълно изплатена от наша страна.

Той добави, че ресурсът на моторите е продължен с 350 часа, а гаранционният интервал, след осъществяването на ремонта на шестте български мотора, е 200 летателни часа или две години, което от събитията настъпи първо.

Военният министър напомни, че съгласно изискванията на подписаното от българското и полското държавно управление съглашение, понастоящем българските военновъздушни сили не престават употребата на четирите отремонтирани български и двата полски мотора, като реципрочно полската страна експлоатира два ремонтирани български мотора.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР