Направил съм всичко, което е във възможностите и правомощията ми

...
Направил съм всичко, което е във възможностите и правомощията ми
Коментари Харесай

Кирил Петков: Няма казус с канадското ми гражданство

Направил съм всичко, което е във опциите и пълномощията ми като български жител, с цел да се откажа от канадското си поданство . Това съобщи преди съвещанието на Консултативния съвет по национална сигурност министърът на стопанската система Кирил Петков.

Петков е задействал процедурата по отвод от втория си паспорт още през месец април . " Първото нещо, което направих, когато ме поканиха, да направя отвод с нотариално заверено заявление, изпратено до Канада. Това е всичко, което като български жител мога да направя ", съобщи министърът.

Документ от Отава обаче към момента няма , призна Петков. Такова обаче се очаквало " напълно скоро ".
 Министерство на външните работи пита Канада за поданството на Кирил Петков
Министерство на външните работи пита Канада за поданството на Кирил Петков

Разплитане на проблема с икономическия министър

Служебният стопански министър цитира и решение на Конституционния съд от 15 септември 1995 година. " Наличието на друго с изключение на българско поданство на пълнолетно и дееспособно лице е въпрос на личен избор. Това не е външно натрапено качество на българския жител. Когато българският жител желае да взе участие в ръководството на Република България, задоволително е да се освободи от непознатото поданство и да резервира българското . "

" Аз направих всички тези стъпки. Възможно ли е съгласно вас един български жител да е направил всички вероятни дейности, само че да се чака записка, един акт на непозната страна, и това да дефинира неговите права. Възможно ли е българската конституция да бъде подчинена на акт от непозната страна ", аргументира се Петков.
 ГЕРБ настоя за отстраняването на Кирил Петков
ГЕРБ настоя за отстраняването на Кирил Петков

Мотивът по тази причина е неговото двойното поданство

" Мечтата на ГЕРБ " - по този начин окачестви още той хипотезата, при която неговите актове като министър биха били избрани като оскъдни и невалидни , в случай че се откри, че е заемал позицията в несъгласие с конституционното условие за поданство.

Кирил Петков акцентира за следващ път и потребността от това Народното събрание да одобри препоръчаната от служебния кабинет актуализация на бюджета .

" Без тези 430 милиона за бизнеса, без парите за лекарите на първа линия, без парите за пенсионерите е безумно да посрещнем нова рецесия . Парите са в страната, просто без Народното събрание не могат да се харчат ", сподели министърът на стопанската система.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР