Направихме всичко, за да е ясно, че водата в Перник

...
Направихме всичко, за да е ясно, че водата в Перник
Коментари Харесай

Нено Димов: Работим активно по водната криза в Перник

Направихме всичко, с цел да е ясно, че водата в Перник няма да бъде употребена за промишлени цели. Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на среща, свикана от президента Румен Радев, във връзка със създалата се водна рецесия в Перник, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “. По думите му оттук насетне се търсят различни разновидности за справяне с казуса с водоснабдяването.

„ ВиК-Перник е притежател на над 25 разрешителни за водоползване от повърхностни и подводни обекти. Нямам информация за това каква вода е налична там. Така че при всички положения ограниченията, които се взимат, би трябвало да бъдат в ограничение на използването на водата. Първите няколко дни след запечатването на станцията, имаше позитивен резултат “, добави Нено Димов. По думите му водата за питейни потребности би трябвало да се употребява единствено и само по предопределение, в случай че не е неотложно да бъде потребявана и с други цели. „ В минимална степен да се употребява, единствено там, където няма друга опция, за цели, разнообразни от питейните, тъй като явно това ще бъде проблем, който ще се задълбочава с течение на годините “, изясни министърът на околната среда и водите.

„ В сферата, в която дава отговор Министерството на околната среда и водите (МОСВ), главният запас, който се планува по европейското финансиране, е обвързван с подобряването на ВиК системите в страната, пречистването на отпадните води, в това число пречистването на питейните води, тъй че ресурсът, който е нужен за страната, е много значителен, не се покрива напълно от европейските средства, само че най-голямата част от Оперативна стратегия (ОП) „ Околна среда “ и в предходния, и в сегашния интервал са вложени точно в тази посока “, добави Нено Димов. Той изясни, че след усилена работа на консолидираните 12 ВиК оператора са подали плановите си документи и до края на септември са били подписани контракти за изпълнени по плановете на Оперативна програма „ Околна среда “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР