Направихме преглед на програмите и на учебното съдържание и вече

...
Направихме преглед на програмите и на учебното съдържание и вече
Коментари Харесай

Денков: Проблемите в образованието вече са ясни

Направихме обзор на стратегиите и на образователното наличие и към този момент имаме ясни изводи къде са най-големите проблеми и ще поставим доста старания да ги променим .

Това съобщи министърът на образованието и науката проф. Николай Денков в предаването "Неделя 150 " по в навечерието на 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Той подчертава и върху извънкласните действия и полемиката за продължителността на образователната година .

По мотив резултатите от проведената от Министерството на образованието и науката електронна анкета измежду учениците по отношение на прегледа на образователните стратегии, министър Денков разяснява, че математиката е била предстояща като проблем, само че в хода на разискванията и анкетите е станало по-ясно къде са проблемите - в избрани класове и учебници .

Той уточни също, че доста тежък е преходът от систематизираните предмети като "Човек и общество ", "Човек и природа " към разграничените предмети - история и география, химия и физика . Общите се одобряват доста по-добре от децата, даже единият от тях - "Човек и природа ", се оказва доста забавен за тях, след разделянето се оказва, че това са от най-проблемните предмети. Това е един от изводите, който не беше явен изначало, разяснява просветният министър. Като различен проблем той уточни и доста университетския жанр на учебниците.

Оттук нататък въпросът е по какъв начин да оправим стратегиите , уточни Денков. Например в математиката част от материала сякаш може да бъде заменен значително и дори отстранен, без от това да изгубят учениците . Друга част от материала би трябвало да се реалокира в по-горни класове, уточни той. Министърът сподели също, че в материалите по физика, математика, химия, биология би трябвало да се търсят по-прагматични пояснения с образци и с това, което децата могат да си показват.

Нашата образователна година е най-късата по отношение на всички останали страни в Европейски Съюз, в това число и в прилежащите страни, и разликата е забележителна - с една четвърт по-малко от междинната като наложителни часове за образование на децата , разяснява Николай Денков.

Нашите деца учат месеци по-малко в сравнение с техните връстници, доста мъчно е да се навакса тази разлика, казатой. Затова концепцията е да се стартира седмица по-рано, да вземем за пример на 7 септември , и да има по-ритмичен цикъл учене-ваканция, примерно да има ноемврийска почивка, както има в доста от страните, да е по-дълга междусрочната почивка. Освен това да има в допълнение две седмици в края на 1 до 6 клас , които да бъдат употребявани за затвърждаване на материала, за планово образование, за излизане измежду природата, изясни министърът. Това значи от 1-ви до 3-ти клас да учат до 15 юни, а от 4-ти до 6-ти клас - до 30 юни, посочи той.

Относно образованието на децата на украинските бежанци у нас , Николай Денков сподели, че последната информация е, че родителите на малко на 1300 деца са подали поръчка да бъдат включени в българско учебно заведение , като от тях 523 към този момент са включени в просветителния цикъл, а за останалите казусът е обвързван с имунизационния цикъл. Той уточни, че украинското министерство на образованието е основало всеобхватна система, посредством която онлайн учат всички украински деца, без значение в коя страна се намират. Ако войната продължи, за идната година без необикновен проблем бихме могли да поемем всички деца в учебната мрежа, разяснява просветният министър.

Той уточни, че във връзка с детските градини казусът е по-особен и сега се работи за основаване на наставнически кооперативи, и за украинските, и за българските деца .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР