Направихме първата стъпка за развитие на синята икономика в Черноморския

...
Направихме първата стъпка за развитие на синята икономика в Черноморския
Коментари Харесай

Московски: С министерската декларация за сътрудничество ще развиваме синята икономика в Черноморския регион

Направихме първата стъпка за развиване на синята стопанска система в Черноморския район. Това съобщи министърът на превоза, осведомителните технологии и известията Ивайло Московски след приемането на Министерска декларация за съдействие в района на Черно море. Документът бе подсилен от черноморските страни, по време на Срещата на високо равнище на министрите, която се организира в Бургас, в наличието на комисаря по околна среда, морско дело и риболовство Кармену Вела.

“С подписването на тази декларация, страните с изход на Черно море се ангажираме да прилагаме общ метод и да има синергия сред плановете, които осъществяваме в области като екология, стопанска система, туризъм”, уточни министър Московски. Той посочи, че с документа е заявенa волята на страните от района да извършват плановете в съгласие, с цел да се реализира по-голяма добавена стойност и напредък. По думите на министър Московски декларацията предлага също да се търси финансиране от разнообразни източници за осъществяването на плановете.

„ Черноморският район има голям капацитет, който следва да бъде развиван отсега нататък “, разяснява Ивайло Московски. Министърът добави още, че всяка страна залага в своето законодателство нужните ограничения, които подсигуряват развиването на синята стопанска система в Черно море.

Участниците в събитието обрисуваха няколко области за съдействие, които ще бъдат основа за реализиране на висок стопански напредък – транспортна съгласуваност, запазване на околната среда, научна активност и нововъведения в Черноморския басейн.

“Растежът на синята стопанска система изисква постигането на ефикасна съгласуваност сред политиките в обособените браншове, имащи отношение към морето”, означи министър Московски при откриването на „ Европейски морски ден – 2018 “ в Бургас. Един от целите на Българското председателство е интегриран макрорегионален метод в Черноморския район, като това включва възстановяване на неговата транспортна, информационна и инфраструктурна съгласуваност, съобщи министърът.

България е първата черноморска страна - хазаин на взаимната самодейност сред Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европа. Създадено преди 10 години, това е водещото годишно събитие в бранша за развиването на синята стопанска система, морския туризъм и опазването на околната среда. Европейският морски ден е част от програмата на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и тази година в него се включват над 1200 специалисти от целия свят.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР