Направиха животоспасяваща операция на 42-годишен мъж, благодарение на която той

...
Направиха животоспасяваща операция на 42-годишен мъж, благодарение на която той
Коментари Харесай

Най-ценният дар: Спасиха с операция мъж и той успя да види новороденото си бебе

Направиха животоспасяваща интервенция на 42-годишен мъж, с помощта на която той съумя да види новороденото си дете. Той е избавен от екипа на доцент Димитър Николов, шеф на клиника по Кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

В деня, в който се ражда детето му, Максим е превозен по неотложност в лечебното заведение, откакто в друга столична болница откриват казуса. Пациентът търси помощ, защото в продължение на два дни усеща стягане в гърдите и следи внезапно повишение на кръвното си налягане. За да бъде избавен 42-годишният мъж е подложен в циркулаторен арест. Този развой съставлява по едно и също време прекъсване на сърцето и мозъка, в границите на към 30 минути.

В такива условия, времето на екипа е лимитирано. Оптимално, интервалът, в който пациентът би трябвало да бъде „ върнат към живот “ е най-много половин час. Ако този времеви прозорец бъде изтърван, пациентът е жертван на мозъчна гибел. Сърцето би могло да издържи доста по- дълго време, защото се употребява разтвор, който стопира сърцето, само че го резервира живо посредством разнообразни метаболити, които го хранят. При мозъка обаче няма подобен вид.

Операцията се прави от 7 души от екипа на доцент Димитър Николов, измежду които са кардиохирурзите доктор Георги Василев и доктор Михайлов, анестезиолог, перфузионист, две операционни и една анестезиологична сестра. Чрез специфична инсталация непрекъснато се следи действието на мозъка, както и положението на сърцето и другите органи в тялото на пациента. Причината е, че когато аортата се раздра, някои от органите могат да останат бе кръвоснабдяване.

В казусът на Максим, раздрани са два от пластовете на аортата – вътрешния и междинния, което провокира голям риск, защото външният пласт на аортата е и най-тънкият подобен. Според експертите, в случай че това положение не бъде хванато в границите на 24 часа, рискът за съдбовен излаз е доста огромен.

И по този начин – обещанието е спазено, а през днешния ден 42-годишният мъж се радва на своето дете, с помощта на бързата реакция и професионализма в една от най-тежките кардиохирургични интервенции.

Дисекация на аортата е диагноза, която нормално се среща при пациенти над 65 години. Все по-често, обаче, болестта се следи измежду доста по-млади хора. Повечето пациенти не изпитват дискомфорт, до момента в който не се стигне до съществено утежняване на положението, което да постанова незабавна хирургична интервенция.

А експертите от екипа на клиниката по Кардиохирургия в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда припомня, че предварителната защита и грижата за кръвното налягане е извънредно значима.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР