Направен е оглед от вещо лице, назначено от Районен съд

...
Направен е оглед от вещо лице, назначено от Районен съд
Коментари Харесай

Пострадали и близки на загинали в катастрофата с автобус на АМ „Струма“ съдят АПИ за 750 хиляди евро


Направен е оглед от експерт, назначено от Районен съд - Перник, на сектора, в който на 23 ноември 2021 година се случи пътен случай с рейс от Република Северна Македония, при който починаха 45 души. Огледът е осъществен на 25 август и е във връзка със заведено гражданско дело против Агенция „ Пътна инфраструктура “ (АПИ) от част от потърпевшите и наследници на починали в произшествието, заяви за Българска телеграфна агенция техният юрист Николай Димитров.
Всичко по тематиката: Автобусната покруса на Струма 146
Трагичният случай се случи в региона на пернишкото село Боснек, на автомагистрала (АМ) „ Струма “. Автобусът с регистрация в Скопие, пътуващ от Турция за Република Северна Македония, катастрофира и се възпламени. Седем души оцеляха.

Искът против АПИ е за 750 хиляди евро. Тезата на юрист Димитров е, че все още на злополуката е имало редица механически неизправности по пътното платно, заблуждаващи маркировка и знаци, некачествени мантинели и асфалт, които фактори са оказали въздействие за случването на случая. Вещото лице би трябвало да изготви съдебно-техническата експертиза до няколко месеца. По време на огледа са осъществени редица замервания за да се откри налице ли са несъответствия и неизправности в пътната мрежа.

„ Нашето изказване е, че пътят е бил фалшив и отговорност има Агенция „ Пътна инфраструктура “, разяснява Димитров. Според него е позволено пътният сектор да съществува с редица недостатъци по него.

На 20 януари т.г. от районния съд в Перник оповестиха, че е формирано гражданско дело за поръчителство на доказателства по отношение на трагичния случай на автомагистрала " Струма ". Това са доказателства, за които съществува заплаха да бъдат изгубени, или събирането им в хода на бъдещо исково произвеждане да бъде затруднено. Допуснати са експертизи по отношение на положението на пътния сектор, в това число наличната пътна маркировка, мантинели и пътни знаци. 

Потърсени за коментар, от АПИ обявиха, че за повишение на сигурността на придвижване по Автомагистрала „ Струма “ в сектора сред пътните възли „ Боснек “ и „ Старо село 1 “ при започване на 2022 година пътната сигнализация при 31-ви км е била сменена с нови пътни знаци. Фолиото на буфера при започване на ограничаващата система е заменено с по-висок клас, с цел да има същата светлоотразителност като останалите знаци. Монтирани са спомагателни знаци Е18 - „ Вода за пиянство “. Знаци има на отбивката на площадката за отдих, 250 метра и 1000 м преди нея.

В разграничителната линия, директно след площадката за отдих, е подложен нов знак Г1 - „ Движение единствено напряко след знака “, задължаващ пътуващите по главното направление да карат единствено напряко.

От АПИ изясняват още, че буферът е детайл за начало на ограничаващата система, която се инсталира при заплаха за делене на транспортните потоци и отбивки. Той е независим детайл за пътна сигурност, който олекотява възможен удар на транспортното средство при пътно произшествие. Инсталираният буфер е от най-голям клас и обезпечава безвредното начало на ограничаващата система, защитаваща спрелите коли на отбивката за отдих. Ограничителната система зад буфера може да задържа камион от 38 тона, допълват от пътната организация.

Представители на Областно пътно ръководство – Перник са съдействали посредством обезпечаване на организация за сигурност на придвижването по време на огледа от вещото лице, осъществен през вчерашния ден.

От АПИ не разясниха заведения иск и поставените въпроси, по отношение на настилката, маркировката и сигнализацията в съответния пътен сектор все още на злополуката.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР