Напоследък водещите компания на фондовия пазар са технологичните акции, които

...
Напоследък водещите компания на фондовия пазар са технологичните акции, които
Коментари Харесай

Ще се спука ли балона на фондовия пазар на фона на масовите разпродажби на хедж фондовете?

Напоследък водещите компания на фондовия пазар са софтуерните акции, които изстрелват показатели като S&P 500 до нови върхове.

Ралито на софтуерните акции, значително подхранвано от достиженията в региона на изкуствения разсъдък, породи опасения дали тази инерция може да се резервира.

Данните, споделени от тракера на акциите на Майкъл Бъри на 27 юни, разкриха тревожна наклонност. Според отчет на Goldman Sachs хедж фондовете разпродават софтуерни акции с невиждана скорост .

Данните демонстрират месечния чист поток (Z score) в бранша на технологиите, медиите и телекомуникациите (TMT) в Съединени американски щати. Тази метрика демонстрира отклонението от междинния чист поток, като акцентира моделите на търговия на хедж фондовете.

Основните прозрения от данните включват трендовете за покупка и продажба, като чистия поток варира от -2.5 до 2.5. В исторически проект има интервали на обилни покупки, като да вземем за пример през 2018 година и 2020 година, когато потока е надвишавал 1.5. През юни 2024 година обаче се наблюдаваше внезапно нарастване на продажбите, като метриката спадна до съвсем -2.0, което демонстрира доста усилване на натиска за продажби.

Силните продажби от страна на хедж фондовете покачват вероятността от пръсване на балон в софтуерния бранш.

Тази наклонност може да бъде обусловена от няколко фактора: оценки, достигащи рекордно високи стойности, които подтикват към прибиране на облаги в очакване на промяна на пазара; макроикономически опасения като повишението на лихвените проценти, инфлацията и геополитическото напрежение, които отблъскват вложителите от високорисковите софтуерни акции; и евентуално пренасочване на средства към по-безопасни или подценени браншове на фона на опасенията от криза.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР