Напоследък у нас забелязваме все по-силен интерес към чистата храна

...
Напоследък у нас забелязваме все по-силен интерес към чистата храна
Коментари Харесай

Какво е да си веган?

Напоследък у нас виждаме все по-силен интерес към чистата храна и природосъобразния метод на живот, и тотална фикс идея по суровоядството, веганството и вегетарианството. Всъщност, те по никакъв начин не са нова концепция за човешката цивилизация. Първите сведения за стимулирано отбягване на храни с скотски генезис са от далечния IX век прочие н. е. и са свързани с Паршванатха, най-ранния джайнистки лидер, за който е признато, че е историческа фигура. Джайнизмът е една от древноиндийските религии, които отхвърлят опцията за лишаване на живот, като почитателите й умишлено се придържат към ненасилие, описват от сп. Меню.

Това изрично изключва потреблението на месо, риба, морски животни и яйца, в доста случаи и на млечни артикули, както и на растителни корени, поради вероятното ликвидиране на дребни животинки и сигурното заличаване на самото растение. Джайнизмът през днешния ден има към 5 милиона почитатели в Индия, а известността му в западната част на света непрестанно нараства.

Принципът ахимса или неналичието на предпочитание за пострадване, а оттова и придържането към вегетарианството, е главен и за будизма и за хиндуизма. Според археологическите изследвания животинската храна не е участвала и в менюто на почитателите на орфизма по нашите земи и в Древна Гърция още от V век прочие н. е. Европейското Средновековие изцяло изключва вегетарианството като концепция, която въпреки всичко се възражда през Ренесанса и добива известност в края на XIX и изключително през ХХ век.

Вегетарианството обективно може да се раздели на няколко вида. Лактоововегетарианците употребяват млечни артикули и яйца, като последните се заобикалят от лактовегетарианците. Веганизмът изключва потреблението на всякаква животинска храна и добавки, в това число желатин и сирище. Медът е противоречив артикул, само че наподобява множеството вегани го заобикалят.

Мотивите за придържане към някои от вегетарианските способи на хранене са разнородни – етически, религиозни, социологически, медицински - и са извънредно въпрос на персонален избор, който безспорно би трябвало да се почита. Още повече, че не съществуват данни тези хранителни режими да са нездравословни за човешкия организъм.

Добре подбраното веганско меню може без проблем да обезпечи всички нужни за развиването субстанции – протеини, мазнини, елементарни въглехидрати и фибри, минерали и витамини. Въпросът за витамин В12, за който се счита, че може да се набира единствено от скотски или микробиологични източници е отворен за решения, като част от тях са синтетичните хранителни добавки или тези въз основата на дрожди.

В момента в България към този момент може да се поддържа добър стандарт на вегетарианско хранене, изключително след по-масовото нахлуване на извънредно значимите за набирането на пълноценни протеини (такива, които съдържат всички незаменими аминокиселини) храни като елдата, соевите артикули, амаранта и киноата.

Великденските пости са идеалният миг, с цел да опитате да се храните по този метод, в случай че това несъмнено кореспондира със схващанията и метода ви на живот и не изпитвате мощна обич към месото, да вземем за пример. Като за начало можете да се опитате да избягвате месата, само че да запазите в менюто си млечните артикули. Опитът и историята демонстрират, че в случай че това е вашият метод на хранене бързо ще се адаптирате и всичко с скотски генезис ще излезе от менюто ви последователно и напълно естествено.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР