Напоследък се създава усещането, че тя е обречена. Разговорът за

...
Напоследък се създава усещането, че тя е обречена. Разговорът за
Коментари Харесай

Проф. Георги Близнашки: Напоследък се създава усещането, че Конституцията е обречена

" Напоследък се основава чувството, че тя е обречена. Разговорът за бастисването на Конституцията е непрекъснат. Най-важното преимущество е, че Конституцията е суверенно политическо решение. Тя е българско дело. Ние я създадохме във времена, когато нямаше Венецианска комисия. Работехме върху плана, ползвайки услугите на крупни конституционалисти от разнообразни европейски страни. Искахме да имаме Конституция още при започване на Прехода ".

Това разяснява един от създателите на главния български закон проф. Георги Близнашки, който е и някогашен длъжностен министър председател и учител по конституционно право в студиото на " България ON AIR ".

Конституционалистът акцентира, че нещата са се форсира ненадейно във връзка с предвижданите промени.

" Мониторинговият отчет за България е много благосклонен. Промените ще бъдат доста сложни. Нашите американски другари редуцираха периодите, тъй като им предстоят предизборни акции. През последните 10 дни настъпи безмълвие. Само преди 10 дни имах телевизионно присъединяване. Изтекоха предложенията на Пенчо Стоянов Пенев, някогашен министър на правораздаването. Той предлага в прокурорската гилдия да вземат участие ръководителят на Висшия адвокатски съвет и двама преподаватели, излъчени от Юридическия факултет на СУ ", сподели някогашният длъжностен министър председател.

Според него се залага на корпоративното начало, което по думите му крие доста тежки последствия.

" На другия ден тези съответни оферти ги нямаше, към този момент се говореше за дисперсионно начало. Защо изчезнаха? Това е фашистка концепция. Корпоративната страна е централната концепция на италианския фашизъм. Нямат решение на проблемите. Предложенията на Движение за права и свободи да отпадне фигурата на основния прокурор отидоха в кошчето за отпадък. Иван Костов е човек с държавническо мислене ", настоя гостът.

Проф. Близнашки изясни и предлагането за самоуправлението на съдиите. " За разлика от Съединени американски щати, където правосъдната система е мощно политизирана, в Европа е възприета друга концепция - правосъдната власт да бъде сложена отвън политиката. Затова тук би трябвало да се вземат кардиналните решения. Най-големият въпрос, който не се загатва в отчета на Европейска комисия, е корупцията. Бедна ѝ е фантазията на госпожа Урсула фон дер Лайен за корупцията в нашата правосъдна система. Всичко това ще стане мотив за тежки конфликти, откакто завърши тази промяна. Затова мълчат. Оттук нататък за всичко ще бъде отговорен Христо Иванов ", счита преподавателят по конституционно право.

Бившият длъжностен министър председател е на мнение, че хора като Кирил Петков биха създали всичко допустимо, с цел да останат на власт.

" Хубаво е да има едно служебно държавно управление, което да се опита да организира по безпристрастен метод законни избори, признати от всички. Ние решаваме настоящи проблеми вместо да мислим стратегически. Конституцията е стратегическо решение. Не би трябвало да се сформират два съвета, би трябвало да остане обединен Висш съдебен съвет. Голямата драма ще пристигна, когато разнообразни настоятелен среди ще слагат въпроса за преучредяването на страната ", разяснява още проф. Близнашки.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР