Напоследък множество хора се хвърлят с главата напред в заешката

...
Напоследък множество хора се хвърлят с главата напред в заешката
Коментари Харесай

Невролог обяснява защо някои хора са по-склонни да вярват в конспирации

Напоследък голям брой хора се хвърлят с главата напред в заешката дупка на теориите на конспирацията. Докато някои от по-странните от тях в действителност са занимателни за четене, има хора, които ги одобряват изцяло съществено и декларират, че виждат злокобни неща, които ние, елементарните хора, не виждаме.

Вече процъфтяващата многолюдна анти-вакс общественост се хвана за новите ваксини против COVID-19 като всеобщо изказваха погрешни изказвания, че лекарството е преждевременно, съдържа нездравословни субстанции или може да пренапише генетичния код на човек. Въпреки че са развенчани от специалисти, тези възгледи към момента витаят измежду нас. Някои последователи на теориите на конспирацията показват самия вирус като машинация, а някои даже настояват, че е породен от 5G мрежите, което единствено демонстрира не изключително детайлно схващане както на биологията, по този начин и на физиката. Тези възгледи имат последствия в действителния свят – палежи на 5G кули и набези против хората, които ги слагат. Вярата в конспирациите за 5G даже има противоположен резултат върху вярващите в нея, като някои пръскат пари за нелепости като устройства, с които да блокират Wi-Fi сигнала от личните си рутери, с цел да се „ защитят “.

А това даже не са най-фантастичните тайни теории. Теоретиците настояват, че следите от пара зад самолетите са „ химични пътеки “, които съдържат нездравословни субстанции, съзнателно пръскани върху нас, с цел да ни разболяват и углопяват като по този метод сме държани покорни. Привържениците на тази концепция даже бъркат естествените самолети с НЛО, който е пристигнал да прегледа кемтрейлса. Други хора пък имат вяра, че Ватикана прикрива съществуването на колоси.

„ Човешкият мозък е надъхан да вижда модели, с цел да ни оказва помощ да оцелеем “, изяснява Одел. „ Улавянето на модели може да избави живота ни. Обработката на модели става все по-сложна с разширението на мозъчната кора, изключително на префронталния кортекс и районите, които вземат участие в обработката на изображения. “ Но този механизъм за оцеляване може да се развихри. „ Докато се развиваме, мозъкът ни става толкоз добър в намирането на модели, че от време на време ги вижда в изцяло несвързани данни. “

Страшните и несигурни времена, в които живеем, в действителност биха могли да доведат до взрив на теориите на конспирацията. „ Чувството за изтощение може да принуди човек да се опита да откри ред в хаоса, а това постоянно значи да откри модели там, където ги няма. “ Въпреки това, има вяра за тези, които се обръщат към конспирации, с цел да се оправят със обстановката. „ Окуражаването на хората посредством насърчаването им да подхващат дейности в персоналния си живот може да понижи възприятието на беззащитност и от своя страна да понижи нуждата им от теории на конспирацията. “

 Dollarnote siegel hq

Вярата в теориите нормално се основава не на доказателства, а само на вярата на вярващия. Ноам Чомски опълчва теорията на конспирацията на институционалния разбор, който се концентрира най-много върху общественото, дълготрайно държание на обществено известни институции, както е записано да вземем за пример в научни документи или репортажи на всеобщите медии. Теорията на конспирацията, назад, постулира съществуването на секрети обединения от лица и спекулира с хипотетичните им действия. Вярата в теориите на конспирацията е обвързвана с пристрастия в разсъжденията.

Клеър Бърчъл от Кингс Колидж в Лондон разказва теорията на конспирацията като „ форма на известно познание или интерпретация “ като първо, използването на думата „ познание “ тук допуска способи, по които теорията на конспирацията може да се преглежда по отношение на законните способи на знание. И второ, връзката сред законното и нелегитимното познание, твърди Бърчъл, е по-близка от нормалните отхвърляния на теорията на конспирацията.

Теории, които включващи голям брой конспиратори, които са потвърдено правилни, като абсурда Уотъргейт, нормално попадат в региона на „ проверяваща публицистика “ или „ исторически разбор “, а не се считат за теории на конспирацията. За разлика от тях, терминът „ доктрина на конспирацията на Уотъргейт “ се употребява за обозначаване на разнообразни хипотези, в които наказаните в заговора в действителност са били жертви на по-дълбок заговор…

Има и опити да се проучва теорията на тайните теории, с цел да се подсигурява, че терминът „ доктрина на конспирацията “ се употребява за обозначаване на изказвания, които са били развенчани от специалисти, а не са били просто отхвърлени.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР