Напоследък излязоха много документи, в които се споменава, че планът

...
Напоследък излязоха много документи, в които се споменава, че планът
Коментари Харесай

Европейският съюз – план на Хитлер

Напоследък излязоха доста документи, в които се загатва, че проектът за Европейския съюз е бил квалифициран от висшия функционер на Хитлер, Функ, като един от най-възможните разновидности за следвоенното устройство на Европейския континент, в случай че нацистите завоюват Втората международна война. А такива шансове е имало най-малкото до края на 1941 година, когато немците влизат в Москва и окупират първата спирка на Московския градски превоз. В Африка те са пред Кайро и британският дипломат, с цел да успокои разчувстваното население, заповядва да пребоядисат оградата на посолството.

Планът регистрира, че Германия не би могла да излъчи колонизационни запаси, с цел да насели Франция, Англия, Скандинавските страни. Нейният колонизационен запас съгласно Хитлер едвам ще стигне за заселването на Полша и Европейска Русия до Урал. Където Хитлер счита да изтреби поляци и руснаци и да засели с немско население. Той регистрира че Франция въпреки всичко носи името на едно немско племе – франки, че скандинавците по расовата доктрина на Хитлер са викинги и стоят по-високо даже от германците, а във Англия са англо-саксонци. Там има и мощни нацистки придвижвания, които биха могли да способстват за реализация на концепцията.

Идеята планува Германия, с голямата си територия от Рейн до хребета на Урал да бъде движещата страна, с най-развита стопанска система и да играе водеща роля в този Европейски съюз. За който Хитлер през Функ е планувал същите институции, които в този момент съществуват – Европейски парламент, Европейска комисия, която да играе ролята на държавно управление и т. н.

Вярно ли е това? Учудващото е, че е правилно. Но то е част от многочислените опити да се построи обединена Европа още от антични времена.

Нека да стартираме историческите си разкопки и да забележим първо за какво тази концепция по този начин очарова европейската политическа мисъл или най-малко част от нея в разнообразни времена. Достатъчно е да забележим на картата какъв брой е огромна Европа. Малка, доста дребна по отношение на Съединените щати, Канада, Японската или Британската империи, за Русия просто да не приказваме. И европейската политическа мисъл е съзнавала, че Европа би трябвало да се сплоти и да престане с раздорите между тях. А първите, които сплотяват Европа, въпреки и не цялата, само че по-голямата част от нея, са римляните. Техният план за обединяване се нарича Pax Romana (Пакс Романа) – Римският мир. Какво значи това? Това значи, че когато Рим завладее някой европейски народ, даже и кръвопролитна война, единствено след десет-петнадесет години трансформира популацията му в римски жители. Тези нации, привикнали да живеят един първичен от екзитенциална позиция живот, с многочислени междуособни войни между тях, доста кръвопролития и страдания, приключват с междуособиците в рамките на империята. Започват да употребяват богатства, за които не са и сънували – павирани пътища, топли бани и т. н. И по този начин те стават ревностни последователи на Рим и на римската концепция за обединена Европа. Именно за това империята оцелява толкоз дълго, чак до втората половина на V век, тъй като най-неочаквано оказва помощ и християнската вяра. Тя основава една идеология за всички и доста постоянно я отъждествяват със самата Римска империя.

До второто обединяване на Европа ще има доста време. От VІ век чак до ХVІІІ век, когато европейците, разграничени на многочислени страни, на процедура изповядват една и съща идеология (независимо от деноминацията й – католическа, православна или протестантска). Имат едни и същи морални и етични полезности и това способства всевъзможни опити за превръщането на Европа в едно единно политическо цяло. Не толкоз храбростта на френския боец, колкото точно тези аргументи оказват помощ на Наполеон да успее до 1812 година година на процедура да сплоти всички европейски нации към Франция. На едни връщайки държавност, като поляците, на други, като германците, създавайки. Но прави грубата неточност да нападне Русия. Както това прави и следовника му Хитлер. Монтгомери, който е написал учебник по тактичност и тактика на актуалната война, е отбелязал на първата страница, „ този учебник не важи за война с Русия “. И естествено, второто обединяване на Европа е провалено от Русия.

Третото обединяване на Европа е точно хитлеристкото – то идва с принуждение, сходно на Римската империя. Първо погром на армиите на националните страни – Норвегия, Дания, Белгия, Холандия, Франция и т. н. И по-късно замисълът на Функ е бил сходно на народите в Римската империя, да бъдат приучени да живеят дружно. Любопитно е каква ще бъде участта на балканските нации. В този проект великата мощ тук е заложено да бъде България и неслучайно някои български историци, които крадат истината, стартират да потвърждават, че българите не са славяни, не са даже и прабългари или иранци, а готи. Те били траки, гети, които прераснали последователно в готи, т.е. един немски народ. И тогава Балканите и балканските нации щяха да бъдат сложени в рамките на средновековна България от времето на Крум, Омуртаг и Симеон Велики. Когато в действителност България е заемала целия Балкански полуостров, в това число Румъния и Молдова.
И тази концепция за обединена Европа беше смазана от обединените сили на Съединените щати и Русия.

Днешната концепция за обединена Европа, основана от Конрад Аденауер и Робер Шуман, също я виждаха от Атлантическия океан до Урал – същото, което е желал Хитлер за Германия. Генерал де Гол беше последният, който загатна за този въпрос и за тези граници на Европейския съюз, дори ги разшири. Не на Жан Виденов, а на военачалник де Гол принадлежат думите: „ Европа – от Ванкувър до Владивосток “. Т. е. той визираше освен Русия, само че и Канада, и Съединени американски щати, които са страни, артикул на европейската цивилизация (а това си е 100-процентова истина), а не на автохтонното развиване на локалните индиански племена. Това е правилно, и за жалост това ще бъде бъдещето, рано или късно.

Но не трябва да се тормозим, че Хитлер е основал проектът за модерна обединена Европа. Той е бил много по-голям и е включвал Русия, а евентуално и Съединени американски щати и Канада, в случай че също се признаят за победени. Тоест, цялото Северно полукълбо да бъде един Европейски съюз. Но нещата нямаше да са както в този момент – евентуално не-демократично ръководство в една доста по-силна от сегашната Германия щеше да постанова в доста по-голяма степен своята дума. Не че и в този момент не го прави.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР