Напоследък изборът на много хора в цветарските магазини се спира

...
Напоследък изборът на много хора в цветарските магазини се спира
Коментари Харесай

Живите камъни от Кактус Онлайн - елегантното допълнение на интериора

Напоследък изборът на доста хора в цветарските магазини се стопира върху Литопси (така наречените “живи камъни”) поради тяхната екзотична осанка. Покупката им е най-лесната крачка, само че по-късно пораждат доста въпроси по отношение на тяхното развъждане.
Прочетете още
Какво би трябвало да извършите, в случай че към този момент сте си купили първите Литопси и желаете да ги превърнете в красиво и цъфтящо голям брой?

В природата Литопси се срещат главно в Южна Африка и до момента те са едни от най-търсените растения поради хубостта и уникалността на своите листа. Както и всички сукуленти, Литопси избират скалист субстрат, който бързо изсъхва. Издържат и директно лятно слънце, и мраз до минус 2-3 градуса, в случай че са изцяло сухи, т.е. не се поливат. От една страна са доста издръжливи, само че от друга - са им нужни специфични грижи. Парадоксът е, че когато получават по-малко вода, наподобяват и порастват по-добре. Как да намерим салдото?!

Пригответе или купете най-подходящата почва за тях - пемза 30-40%, перлит 30%, кварцов пясък 10%, лава 10%, торф 5%, кокосова почва 10-15%, с секта - 2-3 мм, най-много до 4 мм. Крехките корени на Литопсите избират по-фина секта. И несъмнено, тор. В Кактус-онлайн ние препоръчаме Osmocote в съответствие 4 грама на 1 литър субстрат. След засаждането е доста значимо да не бъдат поливани Литопсите незабавно. Оставете ги на сенчесто място за 2-3 седмици, тъй че корените им да свикнат с новия субстрат и да дадат нови смучещи разклонения, посредством които ще всмукват по-добре водата. Веднъж на 3-4 дни можете леко да ги опръсквате (отгоре), защото през нощта листата всмукват водата с повърхността си, тъй че вечерното напръскване изцяло замества поливането в този интервал, когато младите корени към момента не са се образували. Твърдият централен корен не е в положение да всмуква влагата, което може да докара до това, че във влажна почва да изгние. Ето за какво е належащо да изчакате появяването на млади, смучещи корени. След 2-3 седмици Литопсите умерено могат да бъдат пренесени на източен прозорец. И след още 2 седмици можете да ги преместите на място с напълно южно ревю. Но не забравяйте да го засенчите от началото на месец юни до края на август, с цел да не изгорят на мощното лятно слънце, когато са в естествената си отмора.

Сред природата, в най-горещите месеци, Литопсите влизат във вътрешността в почвата, и никой не може да ги откри, до момента в който не се появят цветовете им през октомври - ноември месец (когато свършва пролетно време в Южна Африка). Тогава Литопси излизат от своите укрития и всеки може да види голямото количество жълти и бели цветя, покриващи големи площи в природата. След цъфтежа Литопси образуват плодове и към януари-февруари стартират да излизат нови листа от вътрешната страна. Подновяването на листата при Литопси става освен през януари-февруари, само че и през други месеци, в случай че дневните и нощни температури имат огромна разлика. Обикновено при нас в България септември месец, през нощта, става доста студено, температурата на открито пада до +10+12 градуса, а денем се подвига до +25.

При тези условия Литопси още веднъж ще стартират да сменят листата си, тъй като този развой зависи от дневните и нощни амплитуди в температурата. Старите листа би трябвало да изсъхнат и да предадат своята влага на новите. В този интервал поливането им се стопира, с цел да не стартират да гният старите листа. И след цялостното изсъхване на старите листа, поливането се възвръща. Грубо казано, в природата Литопси получават не повече от 50 мл вода на година, и дори в условия на домашно развъждане не им е належащо повече. Много фактори предопределят и въздействат на метода, по който поливаме Литопсите си. Например - в случай че растенията ни стоят на южен прозорец, се поливат по-често, в сравнение с в случай че стоят на северен. Ако са изнесени на открито, ги поливаме по- постоянно, и в противен случай, по- малко, в случай че са в помещение.

Никога не поливайте Литопсите, в случай че нощните температури са паднали под 10 ℃ (50.00 ℉) или в случай че растението е на перваза на прозореца и там става течение. Хладният въздух, който навлиза през прозореца, ще докара до гниене, в случай че субстратът е
влажен. През зимния интервал Литопсите могат да бъдат прибрани в помещение дружно с кактусите, като те се приспособяват сносно към зимните условия, без поливане, в изсъхнал субстрат.

Едно от най-важните условия за здравословното им развъждане е да им се обезпечи добра вентилация (проветряване) - условия, които са близки до естествените, в които виреят - непрекъснато придвижване на въздуха, дори и при доста високи температури. Идеалната
обстановка за тях е да бъдат навън от края на април до началото на октомври, в лека сянка или под мрежа. Поливане един път на 7-10 дни. Леко наторяване - единствено преди цъфтежа, в септември, началото на октомври.

Резултатът от всичките ви грижи може да разберете по метода, по който наподобяват вашите растения - с ярки окраски, плътно образувани по групи.

“ Ние имаме изключителната привилегия да провокираме с работата си интереса към сукулентните растения на клиенти на възраст от 5 до 95 години. Те са превъзходен подарък, без значение от мотива и възрастта. Лесни за развъждане, устойчиви и многогодишни, не изискват специфични грижи, само че в това време са извънредно красиви. Стана традиция към този момент цели фамилии да се учат дружно на просвета на развъждане на нашите растения. Независимо дали ще са ги получили като подарък на женитба, което е извънредно известно все още, или като подарък за рождения си ден, поради това, че те не са сезонни, а многогодишни растения, или са си ги купили от кварталния цветарски магазин. Грижейки се за нашите растения, и възрастните, и децата, развива нюх към красивото, стават виновни, получават умения и привички освен за растенията, само че и за всички към себе си в дома, в работата, в учебно заведение. Та нали всички ние се учим на грижа и обич цялостен живот” - с усмивка споделя собственичката на КАКТУС ОНЛАЙН Наталия Еллис.



Заповядайте на посетители всеки работен ден от 8:30 до 15;30 ч. в нашето сукулентно царство, преливащо от кактуси, сукуленти, забавни бегонии, пеперомии, и други екзотични цветя от целия свят!

Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР