Напоследък е трудно да мислим за нещо друго, освен за

...
Напоследък е трудно да мислим за нещо друго, освен за
Коментари Харесай

10 неща, които направиха света по-добро място през 2023 г.

Напоследък е мъчно да мислим за нещо друго, с изключение на за войните и филантропичните рецесии, които бушуват по света. Климатичните промени оставиха своя отпечатък в тази съвсем несъмнено най-гореща година в човешката история - имаше невиждани топли талази, горски пожари, проливни дъждове и наводнения.

Но това не попречи на учените и новаторите да работят по решения за най-големите ни публични провокации - с триумф. Класация на Wired подрежда вдъхновяващи достижения на човечеството, които се случиха през 2023 година

Учени отгледаха ембриони на мишки в космоса за първи път в историята

Какво би трансформирало хората в същински галактически тип? Дали можем да се възпроизвеждаме и развиваме отвън земната атмосфера? Експеримент с мишки демонстрира, че има възможност това да бъде допустимо. Учени съумяха да отгледат ембриони на мишки на борда на Международната галактическа станция и да ги върнат безвредно на Земята. Първоначалният им напредък наподобява не се е повлиял от ниската гравитация и високата радиация.

Страните подписаха знаков контракт за запазване навън море

След съвсем 20-годишни договаряния членовете на Организацията на обединените народи се споразумяха да защитят морския живот в интернационалните води - две трети от международния океан, които се намират отвън националните граници. Тази правна рамка разрешава основаването на обширни морски предпазени зони. В нея също по този начин се показва, че " генетичните запаси ", като да вземем за пример материали от животни и растения, открити за потребление във фармацевтични артикули или храни, би трябвало да са от изгода за цялото общество.

Първият в света контейнеровоз, задвижван с метанол

Laura Maersk, първият в света контейнеровоз, задвижван с метанол, дойде в Англия през септември - значим стадий за корабоплавателната промишленост, която е виновна за към 3% от международните излъчвания и се стреми към декарбонизация. Метанолът може да се създава от хранителни боклуци на сметищата.

Евтина и ефикасна ваксина против малария получи утвърждение

Вече има втора ваксина против малария, която може да бъде създадена даже по-бързо от първата и да бъде употребена от повече деца. Тя получи утвърждение от Световната здравна организация през октомври. Маларията е главната причина за смъртност измежду децата в Африка на юг от Сахара.

Пробив в лекуването на мигрената

В най-мащабното до момента генетично изследване на мигрената откривателите са разпознали повече от три пъти повече генетични рискови фактори от известните до момента. Това ще помогне за по-доброто схващане на биологичната основа на болестта и неговите подтипове, като ще форсира търсенето на нови способи за лекуване.

Пробив в лекуването на рака на маточната шийка

В английско изследване, извършено измежду 500 дами, половината от тях са получили евтини медикаменти преди общоприетата лъчетерапия. Резултатите демонстрират, че при комбинираната терапия рискът от гибел или рецидив при дамите е понижен с 35 %. Според учените това е най-голямото усъвършенстване в лекуването на това заболяване от повече от 20 години насам.

Генната терапия дава обещаващи резултати при деца

Учени от Китай оповестиха, че някои деца, които са родени глухи, са почнали да чуват след опит с генна терапия.

Имплант възвърне способността за вървене на пациент с Паркинсон

Мъж с напреднала форма на Паркинсон може още веднъж да върви няколко километра с помощта на специфичен имплант. Разположен в лумбалната област на гръбначния мозък, имплантът изпраща електрически сигнали към мускулите на краката му. Учените, които стоят зад нововъведението, възнамеряват да проведат спомагателни проби с други пациенти през идната година.

Новият изкуствен интелект на DeepMind предвижда дали дадена генетична разновидност може да аргументи заболяване

Изследователи от DeepMind, компанията за изкуствен интелект на Гугъл, са обучили модел за разкриване на ДНК разновидности, което може да форсира диагностицирането на редки болести. Подобно на езиковите модели като ChatGPT, този инструмент познава последователността на аминокиселините в протеините и може да открива аномалии.

AI оказа помощ на чилийци да се изтеглят от наводнения

Инструмент на Гугъл може да предсказва наводнения в Южна Америка и други райони, като употребява данни за водния поток на реките, с впечатляваща акуратност. През август тази година доста хора в Чили съумяха да се изтеглят безвредно с движимостите си с помощта на предизвестието от AI модела, изпратено два дни преди наводненията.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР