Напоследък доста се заговори за вредата от пластмасовите опаковки и

...
Напоследък доста се заговори за вредата от пластмасовите опаковки и
Коментари Харесай

Ето колко са опасни пластмасовите бутилки

Напоследък много се заприказва за вредата от пластмасовите опаковки и за всичките здравословни проблеми, свързани с тях. Стъклото като материал се употребява все по-рядко в всеобщата козметична и хранително-вкусова индустрия. От друга страна, пластмасата е на всички места. Държим храната си в кутии от този материал, почистващите препарати са в пластмасови бутилки, шишетата за бебета са такива. Въпреки това не всяка пластмаса е нездравословна. Може да разберем за вредата, която тя нанася върху организма, по признака и номера, обозначени на дъното на пластмасовия резервоар.
Пластмаси, които са безвредни

№1 PETE или PET – маркировката демонстрира, че тази пластмаса е най-безопасна, само че би трябвало да се държи надалеч от слънце и да не се употребява наново. Ако тези условия не се спазят, тя отделя химикала фталат, който се свързва с провали върху черния дроб, репродуктивната система и са токсични за плода. От такава пластмаса са направени бутилките за безалкохолни питиета, вода, бира, кетчуп, контейнерите с полуфабрикати, подготвени за претопляне в микровълновата.
№2 HDPE – тази маркировка значи, че пластмасата е безвредна. Не е известно да е проводник на химикали към храните или напитките в нея. Използва се за произвеждане на бутилки за прясно мляко, вода, сок, козметика, шампоани, препарати за пране и миене на съдове, пазарски чанти.
№4 LDPE - тази пластмаса е безвредна и здравословна и се употребява за произвеждане на тубички. Няма данни да е проводник на нездравословни химикали. Използва се за произвеждане на кошчета за отпадък, мебели, контейнери за замразени храни, чаши за питиета.
№5 PP – по този начин се отбелязва добре познатият ни стироформ. Използва се за съдове, в които се съхраняват топли питиета и храни. От него се създават контейнери за кисело мляко, за маргарин, сламки, памперси, някои шишета за бебета, капачки за бутилки. Рециклираният стироформ се употребява за изработката на зарядно за акумулатори.

Пластмаси, които не са безвредни
№3 V и PVC – тази пластмаса е гъвкава и се употребява най-вече за произвеждане на тръби, някои типове тубички за козметика. Въпреки това е нездравословна, когато е в контакт с храната, тъй като изпуска химикала фталат.
№6 PS – употребява се за производството на еднократни принадлежности, чаши, купи, чинии и на опаковки за пакетиране на месо. Може да отделя химикала стирен, който води до развиване на карцином.
#7 OTHER – съдържа бисфенол А и се употребява за произвеждане на бебешки шишета, за 20-литрови пластмасови бутилки, за биберони, за бутилки за спорт за многократна приложимост, и за вътрешността на хранителни консерви. Бисфенол А е свързван с развиването на рак на гърдата, защото имитира действието на женския хормон естроген върху организма.

Внимание!
Никога не използвайте наново пластмасова бутилка или различен тип резервоар, създаден от този материал. Избягвайте да употребявате такива съдове, изключително в случай че в тях не са съхранявани храни или питиета.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР