Напоителни системи ще бъдат глобени заради обезводняването на река Въча

...
Напоителни системи ще бъдат глобени заради обезводняването на река Въча
Коментари Харесай

Напоителни системи не са осигурили минималните количества вода за р. Въча

" Напоителни системи " ще бъдат санкционирани поради обезводняването на река Въча сред 18 и 21 ноември в региона на град Кричим. Това стана ясно по време на срещата при регионалния шеф на Пловдив. От екоминистерството оповестиха, че в бъдеще ще съгласуват графиците за планови поправки на ВЕЦ-овете с Агенцията по риболовство и аква-култури.

При инспекцията Басейнова дирекция е открила, че " Напоителни системи " не са обезпечили минималните количества вода от 5 куб. метра в секунда за зареждането на река Въча. Няма и инсталирано измервателно устройство. От " Напоителни системи " - клон Марица обявиха, че ще апелират глобата.
Петко Димов - шеф на " Напоителни системи " ЕАД - клон Марица: Нашето оборудване единствено и само разпределя вода, която ни бива подавана. Имаме всичко документирано. Има хидромерна станция на Национален институт по метеорология и хидрология която е 500 метра по-надолу, поискали сме информацията и там ще видят всички, че сега в който сме получавали вода сме подавали даже повече от тази, която ни е била оказана от министерството.
За да се няма сходни обстановки в бъдеще, на срещата бяха набелязани съответни ограничения.
Красимир Желязков, зам.-министър на околната среда и водите: Министерството на околната среда и водите поема ангажимент както и до в този момент при бъдещи ремонтни действия да се задължава сдружението да подсигурява 5 кубика в секунда като позволен екологичен най-малко. Дани Каназирева, регионален шеф на Пловдив: Решихме да се търси метод на възлагането на хидроложко изследване, което да бъде осъществено в границите на града, по отношение на построяването на спомагателни прагове или профилиране на дъното на речното корито, с цел да може даже и при по-малко количество вода да се обезпечи водния стоеж.
Риболовните сдружения в Кричим няма да зарибяват още веднъж реката с пъстърва, до момента в който не видят резултати от набелязаните ограничения.
 Кричим пред екологична рецесия поради пресъхването на река Въча Кричим пред екологична рецесия поради пресъхването на река Въча
Екологична рецесия поради пресъхването на река Въча в град Кричим. Две министерства - на енергетиката и на околната среда и водите чакат резултати от...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР