Напът съм да завърша разговор и да изстрелям Левски в

...
Напът съм да завърша разговор и да изстрелям Левски в
Коментари Харесай

Неуспешното пращане в друга орбита: въпросите пред "Левски" след провала с Шолак

" Напът съм да завърша диалог и да изстрелям " Левски " в друга орбита. "

Това мажоритарният притежател на " Левски " Наско Сираков пред присъстващите на общото заседание на клуба. Преди тъкмо три месеца на стадион " Георги Аспарухов " се заприказва съществено за компанията " Юнайтед груп ", ръководена от сръбския предприемач като евентуален нов притежател.

Дотогава се знаеше само за интереса от страна на компанията,.

В продължение на няколко месеца от " Герена " идваха спорни сигнали и доста малко публична информация. Сините почитатели се ръководеха от максимата, че " неналичието на вест е добра вест ", преди да разгласят, че " договорка няма " и приканиха да няма спекулации, които " могат да застрашат договарянията и да понижат възможностите за сполучливо завършване ".

С изключение на едно, това беше и последният коментар по тематиката за промяна на собствеността на " Левски ". До 13 февруари, когато " Юнайтед груп " заяви, че.

От, че " някои отговорности, насъбрани през последното десетилетие, се оказаха непреодолима спънка за реализиране на договорката ". Собственикът Сираков увери, че " Левски ", евентуалният покупател и българските институции са положили съществени старания за сполучливото завършване на договорката.

Всичко това обаче повдигна доста въпроси, в това число най-важният:

Какво се обърка

Клубът не влезе в конкретика към отговорностите, които са " непреодолима спънка ", само че от края на 2022 година се знае, че най-голямата тежест за " Левски " е дългът към Националната организация за приходите (НАП).

В края на предходната година излезе запис от среща на членове на сдружението " Левски на левскарите ", на която беше обявено, че " Левски " дължи към 11 млн. лв. на Национална агенция за приходите. През януари сдружението преведе на клуба 80 хиляди лева, които бяха за точно към приходната организация.

В интервала на мъртвило на договарянията сред " Левски " и " Юнайтед груп " се заприказва, че една от пречките може да бъде неуреденият въпрос с концесията на стадион " Георги Аспарухов ". тематиката, като сътвори комисия, а служебният министър на спорта съобщи, че всичко е " на финалната права ".

 Неуспешното пращане в друга орбита: въпросите пред
© LAP.BG

Другият огромен дълг на " Левски ", който остава безреден, е към някогашния притежател Васил Божков. За него стана ясно през 2021 година след на члена на Надзорния съвет на клуба Петър Ганев.

Тогава укриващият се в Дубай Божков удостовери, че " е най-големият заемодател на " Левски ". " Никога няма да желая даденото назад. И постоянно ще оказвам помощ с каквото мога ",.

По информация на " Дневник " дългът към Божков е малко над 15 млн. лв.. Той се образува след заем от " Национална лотария " (6.483 млн. лева), въпреки това, Божков е взел посредством цесия задължението на " Левски " към " Автомагистрали Черно море " за бранш А в размер на 7.975 млн. лв. посредством сдружението " Ние сме Левски ". По същия метод към " Нове - АД - холдинг " АД е трансферирано и обвързване в размер на 571 хиляди лв. към " Телелинк ".

Какво следва

Следващият месец се обрисува доста основен за съществуването на " Левски ", защото през март следва лицензирането. Срокът за подаване на документи е 31 март, като част от тях включват връзките с Национална агенция за приходите.

" Отново ще имаме извънредно тежки интервали към лицензирането, в случай че не реализираме договорености на дадени равнища ", при започване на януари.

" Надявам се да вървим към дефинитивно споразумяване на връзките с страната. "

В средата на месеца пък се подават документите за лицензиране към УЕФА, като те се изискват от Българския футболен съюз (БФС) от всички отбори, които са на първите седем места и могат да вземат участие през идващия сезон в евротурнирите.

 Неуспешното пращане в друга орбита: въпросите пред
© Любомир Асенов, LAP.BG

Ръководството на " Левски ", както и притежателят Сираков са поканени на среща от " Левски на левскарите ", с цел да научат какви са пътищата пред клуба.

За момента " Левски " продължава да се устоя от спонсора " Палмс бет ", който през януари, с цел да бъдат платени заплатите и да се покрият други отговорности.

Друг източник на средства са и даренията на почитателите в акцията " Левски е безконечен ", които доближиха близо 9 млн. лв..

Към края на 2022 година " Левски на левскарите " разгласи, че управлението няма тактика за погасяване на старите отговорности, надхвърлящи 30 млн. лв.. Подобно предложение обаче пристигна от спонсора " Палмс бет ",.

След идната среща на Сираков с " Левски на левскарите ", пък се чака да бъде свикано изключително Общо заседание на акционерите.

Всичко, което би трябвало да знаете за:

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР