Напълно сигурно е, че ще имаме една по-ясна регулаторна рамка

...
Напълно сигурно е, че ще имаме една по-ясна регулаторна рамка
Коментари Харесай

Криптоанализатор: Европейската регулация е възможност за българския криптопазар

Напълно несъмнено е, че ще имаме една по-ясна регулаторна рамка и идентични правила за всички участници и държави-членки на криптопазара, защото до момента имаше фрагментирана система с друга регулация в другите страни. Това обаче ще пристигна със пречки за активността, изключително на по-малки планове.

Това сподели пред Euronews Bulgaria Вяра Савова, юрист и криптоанализатор.

Сериозните играчи на пазара приветстват регулацията, защото без нея не може да се пораства след избран миг. Това е обвързвано и с неналичието на сигурност, без ясно регламентирани правила. Стъпката е извънредно потребна за пазара като цяло. Но несъмнено ще има и планове, които са по-малко удовлетворени.

Регламентът ще стартира да се ползва 12 месеца след издание за активи със сигурна стойност и 18 месеца по-късно за всички останали.

Важно е какво разграничаване ще се направи сред това какво ще попадне в обсега на регулация на финансовите принадлежности и кое в обсега на криптото.

 
Работата по регулацията занапред стартира и доста огромна роля ще имат способените органи на равнище държава-членка.
Регламентът се дава по отношение на крипто активи и по отношение на предоставящите услуги по отношение на криптоактиви. Правилата за издаване на криптоактиви към този момент ще бъдат доста по-ясни. Всеки основател на криптоактиви ще би трябвало да дава отговор на избрани условия и да може да издаде така наречен white paper, което е близо до проспект за борсово предложение. Т.е. да се даде избрана информация и към регулаторите и към потребителите на съответния криптоактив.

Основен фокус на регулаторите е да се даде сигурност на потребителите. Голяма част от регламентът е основан на съществуващата регулация на финансовите принадлежности.

Очаква се засилен интерес към лицензионните благоприятни условия на регулациите - т.нар „ брюкселски резултат “, който видяхме при GDPR, т.е да се наложи като модел и на компании, които не таргетират на европейския пазар. Това е най-сложната регулаторна рамка и достигането на нейните условия ще подсигурява, че този бизнес ще може да оперира на всички места по света.

Оптимист съм по какъв начин регулацията ще се отрази на българския криптопазар. Тя ще даде идентични благоприятни условия на всички, защото се ползва еднообразно на всички места в Европейски Съюз. Това ни отваря опция да привличаме и лицензираме планове, които да оперират в целия Европейски Съюз.

Вижте цялото изявление във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР