Напълно реновиран и с обновена позлата на купола, Пантеонът на

...
Напълно реновиран и с обновена позлата на купола, Пантеонът на
Коментари Харесай

Реновираният Пантеон на възрожденците в Русе посреща посетители

Напълно реновиран и с актуализирана позлата на купола, Пантеонът на възрожденците от българското национално възобновление посреща гости в Русе. Обновяването му е част от взаимния план на общините Русе и Гюргево „ Реконструкция и проявление на емблематични културни обекти с висок туристически капацитет в Еврорегион Русе-Гюргево “. Той е финансиран с над 2,7 млн. евро по съуправляваната от Министерството на районното развиване и благоустройството стратегия за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ Румъния-България 2014-2020 година  

От румънска страна по плана е реновирано пространството към Крепостта в гр. Гюргево, която е издигната върху остарели руини и е била владеене на управниците на Влахия.

Най-впечатляваща е подмяната на позлатата на купола на Пантеона. За  покриване на площта от общо 155 квадратни метра, траяло повече месец, е употребявано злато от 23,75 карата. Реновирано е околното пространство на националния храм-костница. Извършени са редица вътрешни и външни ремонтни действия, като подсилване на структурата на основния вход на постройката, ново отводняване, замяна на фасадната обшивка, слагане на нова хидроизолация, външно и вътрешно художествено осветяване, нова поливна система, озеленяване и други Изградена е и система за видеонаблюдение.

Почистени са и буквите, с които са изписани имената на над 400 радетели на българското Възраждане. Оформен е и експозиционен кулоар.

По плана е планувано също да  се достави съоръжение за построяването на нов туристически маршрут, издаване на азбучник и основаване на уеб уебсайт, представящ културно завещание в района Русе-Гюргево.

Очаква се с осъществяването на плана да се усили туристическата прелест на трансграничния район Русе-Гюргево, като се слага фокус върху две от културно историческите забележителности на района.

В Пантеона на възрожденците, издигнат през 70-те години на ХХ век, са положени костите на Любен Каравелов, Захари Стоянов, Стефан Караджа, Панайот Хитов, Баба Тонка, Никола Обретенов, Панайот Волов, Ангел Кънчев и други видни участници в национално-освободителното придвижване, герои от Сръбско-българската война, участници в Червеноводската чета, Сръбско-турската война и др.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР