Напълно готови жилища – новият хит на българския пазарПазарът на

...
Напълно готови жилища – новият хит на българския пазарПазарът на
Коментари Харесай

Новини от седмицата: Кой е новият хит на имотния пазар?; Българска компания прави фурор в Европа

Напълно подготвени жилища – новият шлагер на българския пазар
Пазарът на жилища в България поема в нова посока. И тук не приказваме за ценовите равнища, а за смяна както в желанията на купувачите, по този начин и в плановете на вложителите. След като Economic.bg към този момент заяви за тенденцията Build To Rent – здания, които са издигнати особено за отдаване чартърен. Сега от сектора оповестяват за друга наклонност – всеобщо се търсят и продават изцяло подготвени жилища.
Лихвите по жилищните заеми в България се подвигнаха до 1-годишен връх
Лихвите по жилищните заеми обърнаха посоката си от края на лятото насам и по този начин към края на 2022 година те се подвигнаха до едногодишен връх. Към края на годината растеж в лихвените проценти се следи както при всички типове заеми, по този начин и при всички типове депозити, въпреки и те да са дребни в диапазона 0.1 – 0.3 пункта за последното тримесечие.
Коя е българската Ampeco, получила $13 милиона от фонд на BMW
Решението на състезател от ранга на BMW да вложи милиони в малко позната и към момента прохождаща компания безспорно насочва прожекторите към втората. А когато тя се окаже българска, ползата скача неведнъж. Такъв е сюжетът със стартъпа Ampeco, който тази седмица влезе в медийните заглавия с новината, че е привлякъл 13 млн. $ от BMW i Ventures – звеното за рисков капитал на автомобилния колос BMW Group.
„ Булгаргаз “ предлага още по-голямо поевтиняване на газа за февруари
Природният газ в България евентуално ще поевтинее повече от предварителната прогноза и спадът на цената през февруари ще приближи 30%. Това стана ясно от думите на шефа на публичния газов снабдител „ Булгаргаз “ Деница Златева по време навън съвещание на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).
Брюксел започва наказателни процедури против България
Европейската комисия стартира произвеждане за определяне на нарушаване срещу България заради обезщетенията за горивата. Според Брюксел въведената от кабинета „ Петков “ мярка опонира на наредбите за вътрешния пазар, защото води до по-ниска цена на горивата единствено за притежателите на транспортни средства, регистрирани в България.
Fitch чака инфлацията да отсрочи влизането на България в еврозоната
Високата инфлация е главната спънка пред присъединението на България към еврозоната и завършването на този развой евентуално ще бъде отсрочено за след 2024 година Това написа в своя разбор рейтинговата организация Fitch Ratings.
Национална агенция за приходите желае от работодателите нови данни за изплатените приходи
Националната организация за приходите към този момент ще изисква от работодателите да подадат информация и за изплатените от тях необлагаеми приходи през миналата 2022 година Това би трябвало да се случи с подаването на справката на работодателите по линия на Закона за налозите върху приходите на физическите лица, на база на която приходната организация пуска автоматизирано попълнените данъчни заявления през март. Работодателите би трябвало да подадат справката в период до 28 февруари.
МФ дава близо 100 хиляди лева за уеб страницата за еврото
Министерството на финансите ще даде към 100 хиляди лева за основаването на интернет страницата за информиране на жителите по въпросите за въвеждане на еврото в България. Със задачата се е заела държавната компания „ Информационно обслужване “. Това излиза наяве от отговор на финансовото министерство на въпрос на Economic.bg, изпратен по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).
Основаната от българин Sunotec прави възторг на слънчевия пазар в Европа
Основаната от българина Калоян Величков компания Sunotec съумя да влезе стремително на пазара в Европа и да построи няколко огромни слънчеви плана. Базираната в София и Мюнхен компания развива активност в съвсем цяла Европа, като миналата 2022 година се оказва най-успешната в историята ѝ. Това е с помощта на слънчевия взрив в целия континент, който пък е подхранван от несигурността около енергийните доставки и тяхното повишаване.
Учителите желаят най-малко 20% нарастване на заплатите
След пандемията от COVID-19, разтърсванията в политическия живот на България и възходящата инфлация, просветителната система е следващата, която стартира да се задъхва. На напред във времето още веднъж излязоха тематики и проблеми, които не търпят отсрочване и за които би трябвало да се търсят навременни решения, в случай че не желаеме да стане прекомерно късно.
По пътя към суперприложението: Viber пуска бизнес профили за компании
Компаниите към този момент могат да си създадат бизнес профил в платформата за диалози и известия Viber. Новият артикул бе показан публично през днешния ден и е част от тактиката на софтуерния състезател да сътвори суперприложение. 
Пари от Европа: по какви стратегии може да кандидатства бизнесът през 2023 година
По стратегии за близо 2 милиарда лева ще може да кандидатства българският бизнес през 2023 година Повечето от тях ще бъдат отворени за кандидатстване още при започване на годината, тъй че средствата да бъдат изплатени в границите на няколко месеца. Повечето от схемите идват по линия на Плана за възобновяване и резистентност, а няколко от тях – по новите оперативни стратегии, които в края на предходната година бяха дефинитивно утвърдени от Европейската комисия.
Плащат ли университети тока си с парите за нарастване на заплатите?
Вместо да усилят заплатите на университетските преподаватели с предоставените им за задачата спомагателни средства от страната, някои висши учебни заведения са пренасочили съответните суми за ток, вода и горива. За това сигнализира профсъюз " Висше обучение и просвета " (ВОН) към КНСБ, който на 10 януари внесе в МОН и в Народното събрание искане за инспекция по какъв начин се извършват плануваните в Бюджет 2022 година разноски за нарастване на възнагражденията на университетския състав в държавните висши учебни заведения.
Газовата договорка сред „ Булгаргаз ” и Botas нарушава пазарните правила
Газовото съглашение сред България и Турция за достъп на страната ни до прилежащата газова мрежа е евентуално дискриминиращо потребителите на газ. Това е позицията на Европейската федерация на търговците на сила (EFET), представена от най-големия уебсайт, отразяващ пазара на нефтохимически артикули в света – ICIS.
Френската Serta уголемява завода в Кърджали с 15 млн. лева
Дъщерното сдружение на френската компания Serta Group още веднъж разшири потенциала на завода си за произвеждане на хидравлични цилиндри в Кърджали. Новото произвеждане, в което „ Серта България “ е вложила спомагателни 15 млн. лева, беше намерено от министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов. Това е третото разширение на предприятието, което ще разкрие 100 нови работни места.
НКЖИ злоупотребява с господстващо състояние на жп пазара
Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ (НКЖИ) злоупотребява с господстващото си състояние на жп пазара и по този начин нарушава конкуренцията при транспорта на товари. Освен това слага „ БДЖ-Товарни транспорти “ (БДЖ ТП) в по-привилегирована позиция по отношение на останалите превозвачи.
За година хората и компаниите в България икономисаха рекордните 14 милиарда лева
В рамките на миналата година, белязана от най-високата инфлация в България от 24 години насам, компаниите и семействата съумяха да спестят рекордните 14 милиарда лева в банките. Въпреки натиска върху бюджетите от повишаването на живота и ниските лихвени проценти, бизнесът в България е натрупал малко над 8 милиарда лева, а семействата – 5.5 милиарда лева спестявания.
Новите помощи за горивата ще се забавят най-малко до март
Компенсациите за високите цени на горивата за жителите ще се забавят най-малко до месец март тази година. Това стана ясно от изявление на министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов в Кърджали, представен от Българска телеграфна агенция.
Радев разгласи датата на предварителните парламентарни избори
Президентът Румен Радев разгласи, че предварителните парламентарни избори ще се проведат на 2 април 2023 година С декрет президентът ще разпусне 48-ото Народно заседание на 3 февруари.
Пари за солари на покрива – всичко за процедурата
Близо 60 млн. лв. ще тръгнат напълно скоро към семействата, които желаят да изградят слънчеви панели за лични потребности или да си закупят слънчеви бойлери. Вчера, 23 януари, завърши публичното разискване на поръчката и средствата по Плана за възобновяване би трябвало да стартират да се изплащат от началото на идващия месец.
Целта на градския превоз е да се развива по поръчка на софиянци
Какво обаче се крие зад транспортната скица на града? Какви нововъведения може да чакат столичани, за какво валидациите са толкоз значими за компанията, по какъв начин разписанията могат да бъдат усъвършенствани, по какъв начин се употребяват анонимните данни от мобилните оператори и каква информация се събира от камерите в градския превоз. За всичко това екипът на Economic.bg беседва с Павел Чолаков, планов управител в компанията CNS и изп. шеф на Theoremus - компанията, която подкрепя в софтуерните разработки на интегрираната система за градски превоз на София.

 Economic.bg News Запишете се за нашия бюлетинвечерни вести седмични вести ПоследниНай-четениНакратко 36 Новини от седмицата: Кой е новият шлагер на имотния пазар?; Българска компания прави възторг в Европа Компании 2147 Новият дом на NOVA Broadcasting Group Компании 252 ChatGPT тества платена версия — какво ще последва? Бюджет и финанси 280 Барометър 2023 Индустрии 340 5-те най-големи петролни компании завоюваха $200 милиарда през 2022 година Индустрии 2249 Здрави животни за крепко човечество Бюджет и финанси 844 Възстановяването от Коронавирус пренареди регионалните стопански системи в България Личности 1144 Илон Мъск е „ врагът “ вътре в Tesla, предизвестява анализатор на Уолстрийт Европари 1068 212 млн. лева ще бъдат инжектирани в индустриалните зони в България Digital 2981 Всемогъщият Гугъл се изправя против най-голямото си тестване Компании 29564 Основаната от българин Sunotec прави възторг на слънчевия пазар в Европа Компании 10822 „ Историческият колапс “ на Intel провокира ликвидация при чиповете Политика 7874 Брюксел започва наказателни процедури против България Хай-тек 6346 Професиите, които ChatGPT може да направи непотребни Компании 4379 Toyota сменя управлението си Образование 4259 Учителите желаят най-малко 20% нарастване на заплатите Бюджет и финанси 3242 Дания отстранява един почивен ден, с цел да подтиква стопанската система Регулации 3047 Национална агенция за приходите желае от работодателите нови данни за изплатените приходи Digital 2981 Всемогъщият Гугъл се изправя против най-голямото си тестване Компании 2450 Коя е българската Ampeco, получила $13 милиона от фонд на BMW Всички новиниОще от НакраткоВиж всичкиВечерни вести: „ Булгаргаз “ предлага по-евтин газ за февруари; ChatGPT ликвидира професииВечерни вести: Наказателни процедури против България; Еврозоната май се отлагаВечерни вести: Инвестиция за 15 млн. лева.; Рекордни спестявания в БългарияСъдът понижи фрапантно паричните гаранции по случая „ Nexo “ Следвай ни в обществените мрежи
RSS Получи последните вести на пощаЗапиши меИкономикаБюджет и финансиЕвропариИнфраструктураЕнергетикаТранспортЗемеделиеТуризъмПазар на трудаБизнесКомпанииИндустрииИновацииПазариФинансиИмотиРегулацииОбщество

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР