Нападенията срещу украинските градове Мариупол и Волноваха бяха подновени вчера,

...
Нападенията срещу украинските градове Мариупол и Волноваха бяха подновени вчера,
Коментари Харесай

Мариупол - под обсада и обстрел, без храна, вода и ток

Нападенията против украинските градове Мариупол и Волноваха бяха възобновени през вчерашния ден, откакто Русия публично приключи късото помирение, което бе оповестила, с цел да разреши филантропична евакуация, заяви съветското министерство на защитата, представено от ДПА.

Русия и Украйна се бяха договорили за лимитирано преустановяване на огъня към градовете, с цел да дадат време на филантропични организации да изтеглят хората, които се пробват да избягат.

Но украинските сили обявиха, че Москва не е спазила изцяло съглашението и евакуацията на хора от обсадения югоизточен украински пристанищен град Мариупол е трябвало да бъде спряна.

Подкрепяните от Москва сепаратисти в Донецка област, в която се намират Мариупол и Волноваха, упрекнаха държавното управление в Киев за продължаващите сражения.

Мариупол е стратегически град на Азовско море, който от дни е обстрелван от съветската артилерия. Той е обграден. Волноваха, с население от към 20 000 души, се намира на към 65 км северно от Мариупол.

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко съобщи, че неговият град с 440 000 души население към този момент няма вода, отопление и електричество и страда от дефицит на храна.

Наложително е да бъде евакуирано бързо популацията на украинския град Мариупол, обсаден от съветската войска и нейните съдружници поради пагубната филантропична обстановка. Това съобщи през днешния ден неправителствената организация " Лекари без граници " в Украйна, съобщи Франс прес.

" В Мариупол обстановката е пагубна и се утежнява с всеки минал ден ", съобщи за Агенция Франс Прес Лоран Лигоза, координатор на " Лекари без граници " в Украйна.

" Днес няма към този момент вода. Хората изпитват големи проблеми с достъпа до питейна вода и това става главно предизвикателство. Вече няма електричество, нито парно. Храната е свършила, магазините са празни ", добави Лигоза, който се намира в западния град Лвов.

" Лекари без граници " към момента има екипи на терен в Мариупол.

По данни на Организацията на обединените народи, откогато Русия стартира нашествието си, са починали 351 мирни жители, само че се счита, че броят им е по-висок, защото Организация на обединените нации оповестява единствено данни, които могат да бъдат без значение тествани. Около 707 души са ранени, измежду които 36 деца.

Във видеоразговор с американски сенатори и конгресмени украинският президент Володимир Зеленски през вчерашния ден незабавно е изискал повече бойна техника, включително военни самолети, съобщи през вчерашния ден сенаторът републиканец Дан Съливан. Съливан прикани президента на Съединени американски щати Джо Байдън да извърши молбата на Зеленски.

Зеленски се е изказал и в интерес на прекъсването на вноса на съветски петрол и газ в международен мащаб.

Превземането на Мариупол и Волноваха би било забележителна победа за Москва, защото тогава съветските войски ще стартират да могат да се сплотяват съветските сили и техните съдружници си в други елементи на Донецка област и на Кримския полуостров.

Българска телеграфна агенция

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР