Нападението срещу която и да било държава от Прибалтика ще

...
Нападението срещу която и да било държава от Прибалтика ще
Коментари Харесай

НАТО: Посегателство срещу балтийска страна ще доведе до съвместен отговор на съюзниците

Нападението против която и да било страна от Прибалтика ще провокира взаимния отговор на страните от НАТО. Това съобщи през днешния ден генералният секретар на пакта Йенс Столтенберг на взаимна конференция с президента на Литва Гитанас Науседа.

Столтенберг заяви, че двамата са разискали политиката на Москва по контракта за унищожаване на ракетите с дребен и междинен обхват. Той още веднъж уточни, че НАТО не има намерение да разполага нови наземни ракети в Европа, предава Българска телеграфна агенция.

Генералният секретар поддържа правото на Беларус да провежда взаимни военни учения с Русия, само че означи нуждата те да дават отговор на условията на Организацията за сигурност и съдействие в Европа за предвидимост и бистрота. Много постоянно Русия не съблюдава тези условия, добави той.

Столтенберг уточни, че до 2016 година в региона на Прибалтика НАТО не е разполагала със свои сили в бойна подготвеност, а през днешния ден там са изпратени три интернационалните бойни групи. Беларус е комшия на НАТО, имаме вяра в разговора, има потребност от съдействие. Тази страна, като всички други, има правото да избере пътя си напред, добави той.

Президентът Науседа настоя за в допълнение наличие на сили на пакта в района. Руското държание не се трансформира, Москва продължава да нарушава интернационалните контракти, държи се нападателно със съседите, означи президентът. Той изрази вярата общата граница сред Литва и Беларус да не се трансформира във външна съветска граница. Науседа изрази опасения от скупчването на съветско въоръжение в Калининград и прикани за разговор с Минск и Москва. /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР