НАП започва проверки на свързаните фирми в агросектора. Акцията е

...
НАП започва проверки на свързаните фирми в агросектора. Акцията е
Коментари Харесай

НАП подхваща свързаните фирми в земеделието

НАП стартира инспекции на обвързваните компании в агросектора. Акцията е по самодейност на съдружните сътрудници в новото ръководство. Целта е да отпадне досегашното роене на крупните стопанства на по-малки ферми - за приемане на дотации. Това заяви зам.-министърът на земеделието Момчил Неков по време на онлайн среща, проведена от българския офис на Европейския парламент. В нея участваха още евродепутатът Атидже Алиева-Вели и Снежана Благоева, пълномощен министър в Специалния комитет по селско стопанство, написа sinor.bg.

Процесът с разделянето на стопанствата стартира след 2016 година. Контрол при заплащането на дотациите до този миг съвсем не се ползва. Иначе по места в селата всеки знае кои от земеделците са разделили компаниите си на роднински принцип, тъй че да усвояват дотации, които другояче са предопределени главно за дребните стопанства. Схемата важи главно за преразпределителното заплащане, което досега се изплаща на всички земеделци, без значение какви площи отглеждат, и се дават за първите 300 дка от обработваемата земя.

И тъй като в идващия програмен интервал би трябвало да се постави завършек на тази процедура, по тази причина и при разискването на Стратегическия проект за земеделие по този начин наречената „ интервенция” (заменя сегашните схеми и ограничения по първи и втори стълб), наречена „ преразпределително плащане”, ще претърпи коренна смяна.

Една от значимите корекции, които се обмисля, е, че в бъдеще преразпределителното заплащане ще се дава единствено за ферми, които обработват сред 300 и 650 хектара (3000 и 6500 дка). Въпреки анализите за броя на стопанствата, към които то е ориентирано, ръководещите още не са решили изрично, само че сякаш надвива мнението за таван от 6500 дка.

Според млади фермери този таван е прекомерно висок и с цел да могат повече дребни стопани да намерят поддръжка, е редно да се съобразят с действителните потребности на дребните и междинни ферми и този таван да падне до 5 хиляди дка. По време на форума зам.-министър Неков заяви, че служебният кабинет е предложил таванът да бъде 6500 дка. Той обаче не разясни дали и новата власт ще се съобрази с това решение. Въпреки че ясно се заявява, че главният приоритет на кабинета е поддръжката на дребните и междинните стопанства плюс уязвимите производства като отглеждане на животни и плодове и зеленчуци.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР