НАП ти продава колата, ако докажат, че си карал дрогиран

...
НАП ти продава колата, ако докажат, че си карал дрогиран
Коментари Харесай

НАП ти продава колата, ако докажат, че си карал дрогиран или пиян


Национална агенция за приходите ти продава колата, в случай че потвърдят, че си карал дрогиран или пийнал. Иззетите коли на водачи, които са хванати да карат пияни или дрогирани, ще бъдат излъчени на Национална агенция за приходите за обществена обмен на търг. Това ще се случва след привършване на делото и в случай че водачът бъде приет за отговорен.
Преди това транспортните средства
ще са част от досъдебното и възможното правосъдно произвеждане

до изговаряне на съда, уточни районният прокурор на Бургас Мария Маркова. Ако водачът е приет за отговорен за приложимост на алкохол или опиати, само че не е притежател на транспортното средство, ще би трябвало да заплати неговата пазарна стойност в интерес на страната.
Това са последствията от измененията
в Наказателния кодекс, които влязоха в действие от 8 август. Маркова добави, че съгласно други нови текстове, в случай че водачи, които към този момент са наказвани по административен ред, тъй като не са дали проба за алкохол или опиати, повторят този отвод, ще могат да бъдат наказвани със затвор до 6 месеца и санкция.
Полицията в Бургас първа стартира
да прибра колите на водачи, хванати да карат след приложимост на алкохол и опиати. Това стана броени часове след влизането в действие на измененията в Наказателен кодекс. Те плануват конфискуване на моторното транспортно средство при шофиране с алкохол над 1,2 промила или с опиати. За два дни са конфискувани 6 транспортни средства, измежду които и тир.
609 са досъдебните производства,
формирани от началото на годината за водачи, използвали алкохол или опиати, в Бургаска област. Те са със 100 повече по отношение на същия интервал на 2022 година.

Увеличавайки глобите, законодателят дава явен сигнал за решителни дейности против използвалите алкохол или опиати водачи, още повече че този тип закононарушения може да докара и до доста по-тежки резултати – в това число и до смъртни случаи, разяснява шефът на ОД Министерство на вътрешните работи Бургас ст.комисар Калоян Калоянов.
В регионалната дирекция в града
имало задоволително паркинги, на които да се съхраняват конфискуваните коли. Репатрирането на колите също не било проблем, защото можело

да се употребяват общинските “паяци ” и други средства, а разноските да са по досъдебното произвеждане

Работело се интензивно и по отваряне в Бургас на лаборатория за проучване на кръвни проби на водачи. Така щял да се облекчи процесът по доказване или отменяне на
съществуването на алкохол или опиати.
От регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Кюстендил споделят, че са конфискувани пет автомобила след влизането в действие на измененията. Полицаите споделят, че към този момент не срещат опозиция от страна на водачите, когато изземват колите. В два случая те не са били благосъстоятелност на лидера.
Автомобилите се съхраняват на
служебни паркинги на територията на районните

ръководства, които са охраняеми. Засега няма обособена база, където да се събират отнетите коли, само че в случай че изземването им продължи със същите темпове, ще се наложи полицията да търси вид за
съхраняването и защитата им.
В Благоевград за последните два дни има хванати двама дрогирани и един пийнал водач с 2,57 промила. От полицията не оповестяват дали са им конфискувани колите.
Според адвокати обаче има неизяснени моменти,
изключително когато конфискуваните коли са фамилна или фирмена благосъстоятелност, какъвто е казусът да вземем за пример с тира в Бургас. В този случай едва ли водачът ще може да заплати левовата равноценност на камиона.

Те дават съвет – след позитивна проба, изключително за опиати, взета с дрегер, наложително да се даде кръвна, защото доста лекарства реагират на полеви проби. “Смятам, че ще бъде одобрена процедура в най-скоро време по такива случаи ”, разяснява пък Маркова.

След смяната в Наказателния кодекс към този момент могат да конфискуват автомобила ви, в случай че полицията откри, че сте използвали алкохол или опиати. В предишното обаче е имало значително случаи на позитивни проби за опиати, които реагират на тип лекарство да вземем за пример, а водачът в действителност не е използвал опиати.

Във фейсбук юрист Силвия Петкова разгласява няколко съвета към водачите, когато ги тестват за алкохол или опиати.

Според юристката, в случай че се съмнявате в показанията на дрегера или полевия тест, би трябвало наложително да поискате кръвна проба или урина за проучване. Според адвокатката имало възможност органите на реда да се опитат да ви убедят да не давате такава, само че това е ваше право.

В случай че пробата за опиати се окаже позитивен, само че не сте използвали такива, тогава не би трябвало да подписвате протокола за непринудено предаване на колата.

Според юрист Петкова отнемането на транспортното средство е мярка, която се ползва с присъдата, а не авансово. Ако служителите на реда упорстват да ви го лишават на място, това би трябвало да стане с протокол за изземване.

В случай че непринудено предадете автомобила си, а биологичната проба се окаже негативна, няма да имате право на обезщетение за оставането без автомобил.

Това е по този начин, защото такова се дължи за вредите, настъпили от противозаконни актове на полицията. Когато сте предали автомобила си непринудено, тази догадка не важи, даже и да сте били подведени да го извършите.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР