НАП ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв.

...
НАП ще търси дължимите данъци върху близо 96 млн. лв.
Коментари Харесай

НАП тръгна след онлайн търговци, които дължат данъци

Национална агенция за приходите ще търси дължимите налози върху близо 96 млн. лева приходи, осъществени от общо 7000 физически лица, правили онлайн търговия. Данните за осъществените от тях покупко-продажби в интернет и добитите суми от наложени платежи са предоставени от куриерските компании.

Към момента приходната организация се е фокусирала върху интернет търговците с най-големи приходи, като последователно обсегът ще бъде разширяван. Вече са инициирани 3500 телефонни позвънявания, измежду които 1300 към лица с изключително високи облаги от покупко-продажби в интернет пространството.

При разбора на лицата данъчните се натъкнали на любопитни практики за прикриване на активността и приходите от нея. Например – едни лица попадат като получатели на наложения платеж, а комерсиалният профил, от който е осъществена договорката е на безработни, които настояват, че носят пратките до избран адрес против възнаграждение от 5 лева на курс. Не са малко и случаите на лица, умряли преди 2 и повече години, които имат търговски профили и осъществят обилни продажби.

През септември Национална агенция за приходите включи в акцията още 2000 лица, които са подали годишни данъчни заявления по чл.50 от Закона за налог върху приходите на физически лица, само че не са заявили в тях приходи от натрапен платеж. Те ще имат опцията в идващите четири дни, до края на септември, да подадат еднократна коригираща декларация, посредством електронните услуги на приходната организация, налични с личен идентификационен код (ПИК) на Национална агенция за приходите или с електронен автограф. 

С налог не се полза единствено продажбата в интернет на персонални и използвани движимости, прецизират от приходната организация. Ако продавате старите си ски обувки да вземем за пример или употребявано детско столче, не се дължи данък. Ако обаче става дума за регулярни продажби на артикули, които явно не са закупени за персонална приложимост,  а за търговия и облага, се дължи и начислява налог, който лицата би трябвало да заявяват в годишната си данъчна декларация за съответната година. Продажбите в интернет, които са за облага, се таксуват с налог от 10% или 15% според от това каква активност правят търговците.

 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР