НАП проверява лица, свързани с Nexo, стана ясно по време

...
НАП проверява лица, свързани с Nexo, стана ясно по време
Коментари Харесай

Борис Михайлов: НАП проверява лица, свързани с Nexo

НАП ревизира лица, свързани с Nexo, стана ясно по време на съвещанието на краткотрайната парламентарна комисия. Депутатите от комисията изслушаха ръководителя на КФН Бойко Атанасов и шефът на Национална агенция за приходите Борис Михайлов.

 

За последните 3 години са получени 6 сигнала за компании, свързани с Nexo, а по искане на прокуратурата Националната организация по приходите ревизира и физически лица по проблема.

" Множество физически лица, без едно, което е умряло, са ни дадени за инспекция от основния прокурор. Такива инспекции се вършат в продължение на месеци ", разяснява Михайлов, представен от Дир.бг. Той уточни, че инспекции се правят на 35 юридически лица и на 20 физически.

По думите му криптокомпанията има голям брой други компании, само че нито една от тях не е записана в България. До момента на Ен Ди Ес ЕООД - сдружението, което е работило в страната, са направени 14 инспекции и 4 проверки.

" Не се е открила противозаконна активност и нямаме никакви данни за тероризъм, няма и установени финансирания на партии ", посочи още шефът на Национална агенция за приходите и разясни, че Сметната палата е предоставила на Национална агенция за приходите информация за даренията на физически лица.

" 20 000 лв. са осъществени дарения, само че тези дарения са изцяло възможни, получили са ги като заплащане и всеки, който получи някакво заплащане, може да го подари на която си пожелае политическа партия. Във всички случаи Национална агенция за приходите не е и не би трябвало да бъде, в случай че една партия получи подаяние ние незабавно да ревизираме донора, тъй като представете си, в случай че стартираме да ревизираме донорите на всички партии, това значи да създадем политически напън върху хората да не вършат дарения ", разяснява Михайлов.

Той добави, че Nexo няма неплатени отговорности към Агенцията.

От своя страна ръководителят на Комисията за финансов контрол съобщи, че за последните 3 години са получени общо 6 сигнала за компании, свързани с криптокомпанията. Три от тях са ориентирани към Българска народна банка, а един към Национална агенция за приходите.

Бойко Атанасов означи, че услугите с криптовалути не могат да бъдат контролирани от КФН.

" Нямат темперамент на финансов инструмент. Те не са приети в Европа и в България като подобен ", уточни Атанасов.

По думите на ръководителя на КФН всички сигнали са подадени от жители, които не са от страната.

" Дружествата на Nexo нямат лиценз с КФН и в никакъв случай не са били вписвани в регистрите. Освен това не участват в листата на нотифицираните капиталови медиатори, които имат право да реализират активност на територията на страната ", акцентира още Атанасов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !

 

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР