Наносателитите на EnduroSat предлагат опростени операции в орбита и обработка

...
Наносателитите на EnduroSat предлагат опростени операции в орбита и обработка
Коментари Харесай

ЕИБ инвестира в българска космическа компания


Наносателитите на EnduroSat оферират опростени интервенции в орбита и обработка на данни
(снимка: EnduroSat)

Европейската капиталова банка (ЕИБ) ще влага в EnduroSat – българска компания, която предлага решения за световния галактически пазар. Двете страни оповестиха споразумение  за рисково дългово финансиране до 10 млн. евро.

Финансирането се предлага по линия на новия инструмент за рисково дългово финансиране, подсилен от Европейския гаранционен фонд (ЕГФ), основан от Европейска инвестиционна банка, с цел да подкрепя европейски сдружения по време на пандемията от Ковид-19.

Инвестицията на Европейска инвестиционна банка ще поддържа растежа на EnduroSat и основаването на работни места за по-нататъшно развиване на новаторски, високоефективни и ценово-достъпни наносателити и услуги на компанията, предопределени за бизнес, проучвания и научни екипи от целия свят.

Европейска инвестиционна банка ще подкрепи и разрастването на споделена услуга за изстрелване и интервенции в космоса (Shared Satellite Service) на EnduroSat. Тази нова идея демократизира достъпа до галактически данни, като разрешава на клиентите да наемат спътниците на компанията, с цел да изстрелват датчици и принадлежности, вместо да създават свои лични спътници.
още по тематиката
Глобалната галактическа стопанска система бележи съвсем два пъти по-голям растеж от останалата стопанска система (преди рецесията, подбудена от Ковид) и претърпява обилни промени. На този пазар, на който дълго време доминираха държавни предприятия, в този момент навлизат доста нови частни компании.

Според данни на Европейската галактическа организация (ЕКА), всяко евро, вложено в аерокосмическия бранш, обезпечава междинна възвращаемост от 6 евро за стопанската система, което прави този бранш изключително значим за растежа, конкурентоспособността и високотехнологичната претовареност.

Космическата технология в орбита и приложенията на Земята са от практическо значение за доста сектори, в това число морското дело, авиацията, земеделието, ръководството на естествените благосъстояния, застраховането, търговията на финансовите пазари и логистиката.

Европейският съюз има водещи стратегии като „ Коперник ” и „ Галилео ”, които обезпечават на Европа благоприятни условия за самостоятелна активност в космоса и също по този начин е подготвен за измененията в бранша за частни галактически полети, наименуван „ Нов космос ”, с разнообразни механизми за финансиране.

Групата на Европейска инвестиционна банка обезпечава непосредствено рисково дългово финансиране за бързо разрастващи се към този момент одобрени компании, а посредством Европейския капиталов фонд (ЕИФ) поддържа разнообразни фондове за рисков капитал за подкрепяне на европейски галактически компании, намиращи се на по-ранен стадий от развиването си.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР