Наночастиците се оказват ефективен транспорт за доставка на лекарства в

...
Наночастиците се оказват ефективен транспорт за доставка на лекарства в
Коментари Харесай

Доставят лекарства в мозъка с наночастици


Наночастиците се оказват ефикасен „ превоз ” за доставка на медикаменти в мозъка
(снимка: CC0 Public Domain)

Американски откриватели сътвориха платформа за доставка на медикаменти до мозъка благодарение на наночастици. В миши модел на черепно-мозъчна контузия учените откриват, че новата система разрешава три пъти повече струпване на вещество в мозъка, спрямо стандартните способи за доставка, и е лечебно ефикасна.

Съвременните подходи за снабдяване на лечебни медикаменти до мозъка след черепно-мозъчна контузия (ЧМТ) разчитат на къс интервал от време след физическата контузия на главата, когато кръвно-мозъчната преграда (КМБ) ​​временно е нарушена. След възобновяване на КМБ обаче в границите на няколко седмици лекарите не разполагат с благоприятни условия за дейно снабдяване на медикаменти.

„ Много е мъчно да се получат както дребни, по този начин и огромни молекули лечебни сътрудници, доставени през КМБ ”, споделя Нитин Джоши, създател на проучването, оповестено в. „ Нашето решение беше да капсулираме лечебни сътрудници в биосъвместими наночастици с точно проектирани повърхностни свойства, които им разрешат да бъдат терапевтично-ефективен превоз до мозъка, без значение от положението на КМБ ”.

Терапевтичният сътрудник, употребен в това проучване, е дребна интерферираща РНК молекула (siRNA), предопределена да инхибира експресията на тау-протеин, за който се счита, че играе основна роля в невродегенерацията. Основният материал за наночастиците е поли (млечно-ко-гликолова киселина) или PLGA – биоразградим и биосъвместим полимер, употребен в няколко съществуващи и утвърдени от Агенцията за надзор на храните и медикаментите (FDA) артикули.
още по тематиката
Изследователите систематично са проектирали и изследвали повърхностните свойства на наночастиците, с цел да усилят оптимално тяхното навлизане през непокътнатата КМБ при здрави мишки. Това е довело до основаване на неповторим дизайн на наночастиците, който максимизира превоза на капсулирана siRNA през непокътнатата КМБ и доста усъвършенства усвояването ѝ от мозъчните кафези.

Наблюдава се 50% понижение на експресията на тау-протеин при мишки с ЧМТ, които са получили анти-тау siRNA посредством новата система за доставка, без значение дали лекарството е било приложено вътре или отвън времевия прозорец на нарушената КМБ. За съпоставяне, равнището на експресия на тау-протеин не е понижено при мишки, които са получили siRNA с потребление на стандартна система за доставка.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР