НаНикулденвъвВидинтържествено бе отбелязан храмовият празник на митрополитската църква Свети Николай

...
НаНикулденвъвВидинтържествено бе отбелязан храмовият празник на митрополитската църква Свети Николай
Коментари Харесай

За Никулден във Видин запалиха пред иконата на светеца старинното кандило във вид на кораб със седем светилника, дарено на храма от Видинския еснаф

НаНикулденвъвВидинтържествено бе маркиран храмовият празник на митрополитската черква " Свети Николай Чудотворец ".

По открита традиция след Божествената света литургия, пред иконата на светеца бе запалено старинното кандило във тип на транспортен съд със седем светилника, дарено на храма от Видинския еснафин. Свети Николай Чудотворец е измежду най-почитаните в православието, казавидинският митрополит Даниил:

" Почитаме свети Николай Мирликийски Чудотворец като вълшебник, тъй като са неизброими неговите чудеса. Но преди да се случат външно тези чудеса, братя и сестри, това посвещение, което се е направило в неговата душа като резултат на неговата религия и на неговата обич към ближните, неговите добродетели, ето това е значителното знамение, което се е направило на първо време в неговата душа. "

След службата в митрополитския храм литийно шествие потегли към централния понтон на река Дунав, където след водосвет беше раздаден никулденски курбан.

" Преди всичко хората би трябвало да се поздравяват за здраве и да няма кахъри, и да бъдеме положителни, и малко най-малко, в случай че може примирение... Хубав празник, аз доста го почитам. Взела съм си едно шаранче да си го изпълня. Поздравих всички Николайчовци, другари и близки ", споделиха видинчани, пристигнали на празника.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР