Намисли си желание: Звезден дъжд в навечерието на Коледа. В

...
Намисли си желание: Звезден дъжд в навечерието на Коледа. В
Коментари Харесай

Намисли си желание: Звезден дъжд в навечерието на Коледа

Намисли си предпочитание: Звезден дъжд в навечерието на Коледа. В последните няколко вечери на 2022 година ярките планети и лунният сърп ще притеглят погледа над югозападния небосвод.
Звезден дъжд ще следят феновете
астрономи в навечерието на Коледа и в последните дни от 2022 година.

От 17 до 26 декември е деен последният за годината метеорен поток Урсиди.
За 2022 година максимумът на този поток
ще бъде към 0 ч. българско време в нощта на 22 против 23 декември. Тогава ще могат да се наброят около 10 приблизително бързи метеора за час, а Луната ще бъде в новолуние и няма да затруднява наблюденията. Това описа Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при Българска академия на науките и катедра „ Астрономия “ при СУ „ Св. Климент Охридски “.
Студените зимни нощи от към
28 декември до 12 януари са нормалното време на още един метеорен поток, освен това един от най-активните – Квадрантиди. За 2023 година неговият най-много ще настъпи на 4 януари към 5:40 ч. българско време. В нощта против 4 януари Луната ще залезе в 5:58 ч. за региона на София, с 92% осветлен диск. Но поради, че по време на максимума тя ще бъде към този момент залязваща на северозападния небосвод, наблюдения въпреки всичко ще са вероятни.
„ Това са два потока един в различен,
което изяснява късият, само че натоварен най-много на Квадрантиди – по-къс от половин час “, прецизира физикът. За това време, в случай че наблюдаващият се намира надалеч от градските светлини в ясна и безлунна нощ, той ще наброи към 50 метеора, което преведено значи интензивност от близо 100 метеора на час, предвижда Пенчо Маркишки.
В последните няколко вечери на 2022 година
ярките планети и лунният сърп ще притеглят погледа над югозападния небосвод, още при свечеряване. Венера и Меркурий ще бъдат очевидно близо, доста ниско над хоризонта – в съзвездието Стрелец, Сатурн ще бъде в Козирог, а Юпитер – в Риби.
Източник: БТА    
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР