Намиращият се на Марс мини-хеликоптер Инджинюъти извърши 25-ия си най-амбициозен

...
Намиращият се на Марс мини-хеликоптер Инджинюъти извърши 25-ия си най-амбициозен
Коментари Харесай

Мини-хеликоптерът "Инджинюъти" подобри рекордите си за растояние и скорост

Намиращият се на Марс мини-хеликоптер " Инджинюъти " извърши 25-ия си " най-амбициозен до момента " полет над повърхността на Червената планета, подобрявайки върховете си за разстояние и скорост, заяви Българска телеграфна агенция.

" Инджинюъти " извърши полета на 8 април, движейки се в северозападна посока над регион, наименуван Сейтах. Мини-хеликоптерът прелетя на разстояние 704 метра, подобрявайки с 80 метра върха си, подложен по време на деветия си полет. " Инджинюъти " усъвършенства и достижението си за скорост, движейки с 5,5 метра в секунда. Апаратът се задържа във въздуха 161,3 секунди.

" Инджинюъти " извърши деветия си полет на 5 юли предходната година. Тогава мини-хеликоптерът измина 625 метра без кацане за 166,4 секунди, движейки се със скорост от 5 метра в секунда.

Дизайнерите и учените се надяваха, че апаратът може да извърши най-малко пет полета, само че до момента той към този момент е минал 5824 метра за 25 полета и е прекарал във въздуха 46 минути и 31 секунди.

25-ият полет води " Инджинюъти " по-близо до идната му дестинация: речна делта в кратера Джезеро (Йезеро), която може да съдържа доказателства за античен микробен живот. Роувърът " Пърсивиърънс " се е отправил към същото място, носейки със себе си набор от принадлежности за проучване на скали и почва в региона.

Районът Сейтах има пясъчни хребети, които са непостижими за колесни роувъри. Мини-хеликоптерът показва способността си да изследва места на Марс, които мъчно могат да бъдат достигнати с други средства.

Сейтах значи " измежду пясъците " на езика на навахо, който НАСА избра да употребява за обозначаване на редица обекти и зони на Червената планета за настоящата задача на марсохода " Пърсивиърънс ".

Информацията за държанието на " Инджинюъти " има за цел да помогне за построяването на идващия марсиански хеликоптер. Той ще бъде по-голям и оборудван с шест ротора. Предполага се, че тежестта на апарата ще бъде почти 30 кг.

Мини-хеликоптерът беше доставен на Марс с роувъра " Пърсивиърънс ", който се спусна на повърхността на Червената планета на 18 февруари предходната година. Първия си полет " Инджинюъти " реализира на 19 април. Тогава дребният летателен уред с тегло 1,8 кг се издигна на височина 3 метра. Първият му полет продължи 39,1 секунди.

НАСА дефинира полетите на мини-хеликоптера като демонстрационна задача, защото те нямат научна цел. Задачата им е да покажат, че е допустимо да се реализира полет на Марс, както и да се съберат данни за държанието на летателен уред на друга планета.

Целта на марсохода " Пърсивиърънс " е да търси признаци за съществувал в предишното живот на Червената планета.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР