Намиращият се на Атлантическото крайбрежие на Централна Африка Габон е

...
Намиращият се на Атлантическото крайбрежие на Централна Африка Габон е
Коментари Харесай

Какво се случва в Габон - един от най-големите производители на петрол в Африка

Намиращият се на Атлантическото крайбрежие на Централна Африка Габон е един от най-големите производители на нефт в Африка, а близо 90 % от територията на страната е покрита с гори. Тя се причислява към Общността на нациите през юни 2022 година, като става един от дребното ѝ членове, които не са били английска колония.

Рано сутринта в сряда по малкия екран се появиха дванадесет бойци, които оповестиха, че анулират резултатите от изборите и разпускат " всички институции на републиката ". Преди това изборната комисия на страната заяви, че Бонго е спечелил малко под две трети от гласовете на изборите, които съгласно опозицията са били фалшифицирани. Ръководителите на преврата прибавиха, че границите на страната са затворени " до второ разпореждане ". Те обявиха също по този начин, че Бонго ще бъде сменен от началника на президентската армия военачалник Брис Олигуи Нгуема и че някои длъжностни лица ще " дават отговор за дейностите си " след следствие от " способените органи ".

Това е осмият прелом в някогашните френски колонии в Африка през последните три години. Повечето от тях обаче бяха в по-северната част, в района на Сахел, където ислямистките протести доведоха до възходящи недоволства, че демократично определените държавни управления не съумяват да защитят цивилното население.

Френското държавно управление осъди завладяването на властта, като негов представител прикани да се съблюдават резултатите от изборите. " Франция следи от близко развиването на обстановката на място ", съобщи Оливие Веран.

Сред другите страни, които показаха угриженост, са Русия и Китай.

Ръководителят на външната политика на Европейския съюз съобщи, че един боен прелом ще усили неустойчивостта в Африка. " Ако това се удостовери, приказваме за още един боен прелом, който усилва неустойчивостта в целия район, съобщи Жозеп Борел на срещата на министрите на защитата на Европейски Съюз в Толедо. - Целият район, като се стартира от Централноафриканската република, по-късно Мали, след това Буркина Фасо, в този момент Нигер и евентуално Габон, е в доста сложна обстановка и, несъмнено, министрите... би трябвало да се замислят задълбочено за това какво се случва там и по какъв начин можем да подобрим политиките си по отношение на тези страни. "

" Това е огромен проблем за Европа ", сподели още Жозеп Борел.

Междувременно френската минна група Eramet, в която работят хиляди хора в Габон, съобщи, че е спряла всякаква работа в страната от съображения за сигурност.

Войниците, които оповестиха преврата, обявиха, че са от Комитета за преход и възобновяване на институциите и съставляват силите за сигурност и защита в страната. Един от бойците съобщи по телевизионния канал Gabon 24: " Решихме да защитим мира, като сложим завършек на настоящия режим ". Той добави, че това се дължи на " безотговорното, непредсказуемо ръководство, което води до продължаващо утежняване на общественото доближаване, което рискува да докара страната до безпорядък ".

След излъчването на предаването в столицата на страната Либревил са се чували звуци от мощна пукотевица. Според Би Би Си това подсказва, че превратът може би не е " завършил " и ще има опозиция. Местен публицист съобщи пред Би Би Си, че огромни тълпи от хора са излезли на основната улица на града, с цел да отпразнуват преврата, само че военните са им споделили да се приберат по домовете си и да се отдалечат от стратегическите региони. Съобщава се за празненства и в други градове.

Достъпът до интернет беше спрян след изборите в събота от съображения за сигурност, само че беше възобновен малко след явното завладяване на властта. В мощ е и полицейски час.

Както и при предходните общи избори в Габон, имаше съществени опасения по отношение на процеса на гласоподаване в събота. Основният претендент на опозицията Алберт Ондо Оса се оплака, че в доста изборни секции не е имало бюлетини с неговото име, а обединението, която той съставлява, съобщи, че имената на някои от отдръпналите се от президентската конкуренция към момента са били вписани в изборните описи.

Групата " Репортери без граници " съобщи, че на задграничните медии е било неразрешено да стъпват в страната, с цел да отразяват вота.

И двете предходни победи на господин Бонго бяха оспорени от съперниците му като подправени. Този път бяха направени противоречиви промени в изборните бумаги единствено няколко седмици преди изборния ден.

Семейството на Бонго ръководи страната от 1967 година насам. Неговият татко Омар Бонго е бил президент повече от 40 години и неведнъж е уличаван в корупция. Али Бонго идва на власт, когато татко му Омар умира през 2009 година През 2018 година той получава инсулт, който го извади от строя за съвсем една година и докара до апели да се отдръпна.

През идната година при несполучлив опит за прелом разбунтували се военни бяха изпратени в пандиза.

Превратите в Африка

В десетилетията след оповестяването на независимостта на някогашните колонии военните преврати стават постоянно срещано събитие в някои елементи на Африка. След това има интервал на относителна непоклатимост, само че в този момент те още веднъж се усилват.

Превратът в Габон се случи единствено месец откакто военните завзеха властта в Нигер.

През 2022 година имаше два преврата в Буркина Фасо, както и несполучливи опити за прелом в Гвинея Бисау, Гамбия и островната страна Сао Томе и Принсипи.

През 2021 година в Африка имаше шест опита за прелом, четири от които бяха сполучливи.

Миналата година високопоставеният чиновник на Африканския съюз Муса Факи Махамат изрази угриженост по отношение на " възраждането на противоконституционните промени в ръководството ".

Държавният прелом може да се дефинира като противозаконен и открит опит на военни или цивилни чиновници да смъкват от власт настоящото държавно управление на избрана страна.

Проучване на двама американски учени, Джонатан Пауъл и Клейтън Тайн, открива повече от 200 такива опита в Африка от 50-те години на предишния век насам. Около половината от тях са били сполучливи.

Общият брой на опитите за прелом в Африка сред 1960 и 2000 година е приблизително към четири на година.

Пауъл счита, че това не е изненадващо, като се има поради неустойчивостта, с която се сблъскват доста страни в годините след оповестяването на независимостта: " Африканските страни имаха условия, типични за преврати, като беднотия и неприятни стопански резултати. Когато една страна преживее един прелом, това постоянно значи, че идващият не е надалеч ".

Броят на превратите понижава при започване на XXI век, само че през последните години още веднъж се усилва.

През 2020 година е имало единствено един прелом (в Мали).

През 2021 година към този момент е имало пет (в Чад, Мали, Гвинея, Судан и Нигер).

През 2022 година също е имало пет опита, като два от тях - и двата в Буркина Фасо - са сполучливи.

Като цяло Африка е претърпяла повече преврати от всеки различен континент. От 18-те преврата, регистрирани в международен мащаб от 2017 година насам, всички като се изключи един - в Мианмар през 2021 година - са се случили в Африка.

Париж с огромна мрежа на африканския континент

В Габон работят към 400 френски военни инструктори. Те дават отговор за районна интервенция за военно образование, като обстановката в страната не е повлияла на активността им, съобщи в това време АП.

Става въпрос за представители на ротационните войски на републиката, които в границите на районното съдействие образоват военнослужещи в разнообразни страни от Западна Африка, оповестява френският в. " Монд ".

Франция има мощно военно наличие в Африка. Тя е единствената някогашна европейска колониална мощ, която разполага с мрежа на целия африкански континент: редица бази за авансово разполагане, разпростряли се от Сенегал до Джибути, в това число Габон, Кот д`Ивоар и Чад, както и голям брой съглашения за военно съдействие и външни интервенции като " Бархан ".

От независимостта до момента Париж е провел близо 70 военни интервенции на континента. За доста млади африканци сходен милитаризъм е цялостен анахронизъм и се равнява на интервенция или даже окупация.

В Сенегал, както и в Чад, се следят необятно публикувани безредици против френското военно наличие. През юни предходната година Еманюел Макрон промени конфигурацията на силите, като ги направи по-дискретни и гъвкави. Но това към момента не е задоволително. В Париж не схващат за какво публичното мнение е толкоз привързано към символиката на това наличие. В интерес на Франция, която от дълго време играе ролята на " служител на реда " в зоната си на въздействие, би било да се откаже от тази посока в интерес на по-ефективна икономическа " мека мощ ", написа френският в. " Поан ".

Франция е в центъра на рецензиите, защото заплаща цената за 60 години интервенционизъм в Африка, за политическа интервенция, постоянно за определяне или поддържане на автократични режими, които дават отговор на нейните ползи, за заклеймяващ дискурс за това по какъв начин би трябвало да живеят африканците, какъв брой деца би трябвало да имат, какъв политически режим би трябвало да одобряват и така нататък Под натиска на желанието да сътвори " африканци по собствен облик и сходство ", Франция се държи морализаторски, написа още изданието.

По-малко Франция, повече Русия

Интересно е, че паралелно с повишаването на броя на военните преврати в африканските страни, се ускорява и съветското наличие.

Първата страна, в която се появиха първо наемници от частната военна компания " Вагнер ", а по-късно и съветски военни експерти, беше Централноафриканската република през 2018 година, когато президентът Фаустин-Аркандж Туадера се оказа в сложна политическа обстановка. Туадера беше сполучливо избран отново през януари 2021 година, а съветските военни и наемници му помогнаха да резервира контрола над по-голямата част от страната.

След Централноафриканската република съветски наемници се появиха и в Либия, където гражданската война продължава към този момент няколко години.

Преди това съветските наемници се явяват в Судан, с цел да оказват помощ на президента Омар ал-Башир да резервира властта си. Но през 2019 година той беше свален с боен прелом.

По-скоро мимолетно се оказа наличието на съветски наемници в Мозамбик, където те се стопираха през есента на 2019 година в опит да оказват помощ на локалните управляващи да се оправят с ислямистките групировки, настоящи в северните провинции на страната на границата с Танзания.

Накрая, през август 2021 година, съветски наемници се появиха в Мали, където няколко месеца по-рано беше осъществен боен прелом. Появата на руснаците там съответства с намаляването на френския боен контингент, настоящ в страната в границите на интервенция " Бархан ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР