Намиращата се под контрола на руските войски Запорожка атомна електроцентрала

...
Намиращата се под контрола на руските войски Запорожка атомна електроцентрала
Коментари Харесай

The Times: Запорожката АЕЦ може да се превърне в новото оръжие на Путин

Намиращата се под контрола на съветските войски Запорожка атомна електроцентрала (ЗАЕЦ) може да се трансформира в ново оръжия на Владимир Путин. Това написа пенсионираният полковник от Въоръжените сили на Обединеното кралство Хамиш де Бретън-Гордън в публикация за английския вестник The Times, представена от " Фокус ".

Преди дни представителят на Кремъл Дмитрий Песков разгласи, че " специфичната военна интервенция " на Русия в Украйна е навлязла в " положение на война ". Тази ескалация следва подправената изборна победа на Путин и най-голямата офанзива с ракети и дронове против енергийната инфраструктура на Украйна, отбелязва създателят.

Терористичната офанзива в " Крокус сити хол " от 22 март, която умъртви повече от 100 души, налива още повече масло в огъня, без значение кой е виновен за нея. Няма подозрение, че в случай че Путин е имал някакви граници, те към този момент са изчезнали и той може би има вяра, че може да употребява всяко оръжие, даже нуклеарно или химическо, с цел да реализира задачите си.

Последните въздушни офанзиви против Украйна още веднъж изложиха на риск ЗАЕЦ, която е под съветски надзор съвсем от началото на войната. Жизненоважното електрозахранване за поддържане на реакторите студени е прекъснато; евентуален срив и пагубна нуклеарна " повреда " може да бъдат предотвратени единствено от " антични " генератори на електрическа енергия, добавя Хамиш де Бретън-Гордън.

Пенсионираният полковник от Въоръжените сили на Обединеното кралство напомня злополуката в атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 година. Въпреки обстоятелството, че Запорожката АЕЦ е по-нова от Чернобилската и има повече защитно съоръжение, тя е доста по-голяма и просто небезопасна без електричество.

Междувременно Рафаел Гроси, началник на Международната организация за атомна сила (МААЕ), флиртува с президента на Сирия Башар Асад в Дамаск, предлагайки помощ за нуклеарната сила, вместо да подсигурява сигурността на ЗАЕЦ, акцентира още създателят.

В поддръжка на напъните на МААЕ и Организация на обединените нации е належащо да се сътвори демилитаризирана зона към ЗАЕЦ, с цел да се предотврати нова голяма екологична и филантропична злополука. Може би страни като Китай и Индия биха могли да дават войски за тази задача, защото е малко евентуално Путин да ги нападна.

Путин най-вероятно не изключва опцията Запорожката АЕЦ да бъде употребена като неподготвено нуклеарно устройство. Той заплашва с нуклеарна офанзива всяка седмица. Освен това наподобява, че болестта ще отиде на запад, а не на изток, обобщава Хамиш де Бретън-Гордън.

Ядрената сила има капацитета да избави планетата от изменението на климата или да я унищожи в ръцете на тирани като Путин, Асад и други деспоти. На първо място, Организация на обединените нации и МААЕ би трябвало да подсигуряват сигурността на Запорожката АЕЦ, с цел да се предотврати радиоактивно замърсяване на цяла Европа и по-нататъшна ескалация на войната.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР