Намираме се в цикъл на спадане на цените на елекрическата

...
Намираме се в цикъл на спадане на цените на елекрическата
Коментари Харесай

Икономисти: Не е ясно как ще се отрази излизането на битовите потребители на свободния пазар на ток

" Намираме се в цикъл на намаляване на цените на елекрическата сила. Този цикъл стартира 2022 година и ще продължи най-малко още 2 години, тъй че последователно ще се върне в естествената обстановка, когато контролираната цена беше по-висока от пазарната цена. Тоест семействата плащаха повече, в сравнение с плаща бизнесът. Ние вървим към връщане на тази естествена обстановка ", заяви Георги Ангелов, старши икономист в Институт “Отворено общество ”, в предаването " Кой Говори " по Дарик.

Какво да чакаме след 1 юли - ще нарастне ли токът за битовете консуматори?

" Още при гласуването на закона след ветото на президента народните представители демонстрираха, че са съгласни с доста от претекстовете, което значи, че ще трансформират закона още един път преди юли месец. Законът към момента не е изменен. Цената за бита ще се дефинира от Министерския съвет, а не от КЕВР. До първи юли няма да има изясненост по отношение на цената ", обясни Калоян Стайков, основен икономист в Института за енергиен мениджмънт.

" Крайният консуматор ще заплаща същата ниска контролирана цена, която заплаща и в този момент, смяната е в пазара на едро. Доставчиците на електрическа сила ще купуват силата на борсата по пазарни цени, само че ще я доставят на потребителите по контролирани цени. Разликата сред пазарните и контролираните цени ще бъде обезщетена от страната. За крайния консуматор няма да има смяна в цената ", каза Георги Ангелов.

Как ще се оправим с проблемите?

Старши икономист увери, че  " позитивното е, че ние към този момент имаме насъбран опит от енергийната рецесия, когато компенсирахме разноските за ток на бизнеса. Енергийните сдружения ще имат потребност от по-голям оборотен капитал ".

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР