Намираме се в енергийна криза и държавата трябва да помогне

...
Намираме се в енергийна криза и държавата трябва да помогне
Коментари Харесай

Омбудсманът: Най-големите страхове на хората са свързани с плащането на сметките

Намираме се в енергийна рецесия и страната би трябвало да помогне на хората да се оправят с нея. Това сподели националният омбудсман Диана Ковачева в предаването „ Денят стартира с Георги Любенов " по Българска национална телевизия. По думите й най-големите страхове на хората са свързани с заплащането на сметките, с идното очакване на нарастването на цените на ток, вода, парно. Ковачева цитира данни на „ Евростат ", съгласно които 51% от българите изпитват усложнение да заплащат сметките си за отопление.

Вариантите за държавна помощ по думите й са няколко - понижаване на Данък добавена стойност за тока, заледяване на цените на електрическата енергия в границите на зимния сезон, разсрочване на заплащанията, унищожаване на лихвите върху отговорностите. „ Това би трябвало да стане посредством законодателни промени. В Закона за енергийната успеваемост няма на никое място определение кои са енергийно небогати хора. Тоест в случай че тръгнем от уязвимите хора, би трябвало да си дадем сметка, че не знаем какъв брой необятен е този кръг от хора ", сподели омбудсманът.

Трябва да се вземат законодателни ограничения за ограничение произвола на коректорските компании и надзор върху компаниите за бързи заеми и това би трябвало да бъде измежду целите на новото Народно заседание, добави Ковачева.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР