Намираме се в безпрецедентна ситуация. Трябва да се разсече този

...
Намираме се в безпрецедентна ситуация. Трябва да се разсече този
Коментари Харесай

Икономисти влязоха в спор за бюджета и зимата, която ни очаква

Намираме се в невиждана обстановка. Трябва да се разсече този политически възел. Все още нямаме бюджет. Това съобщи икономистът Лъчезар Богданов в предаването „ Още от деня “ по Българска национална телевизия.

„ Важен е дебатът, който се повдига, а точно че когато се наруши консенсуса за валутен ръб, не би трябвало да се вършат огромни разноски. Пазарите към този момент доста тежко ни санкционират. Бие камбаната по тази причина да разберем отрано, че сме тръгнали в неверна посока “, добави икономистът Кузман Илиев.

Според Богданов процедурата преди да се внесе нов бюджет е значима, само че би трябвало да има някакво позволение за 2023-2024 година накъде вървим. " Дори да остане удължителният бюджет, ние ще би трябвало да одобри нов. Отлагането до нищо не води. Трябва да има единодушие по няколко параметъра. За да имаме уравновесен бюджет не е нужно да режем разноски, просто би трябвало разноските да са по-малки от приходите. Дори в неприятния сюжет, ние имаме растеж на приходите. С дребни стъпки можем да стигнем до нещо рационално и работещо, даващо късмет за стопански напредък ", изясни той.

„ Целият западен свят влиза в доста тежка криза и нямам по какъв начин и нас да не ни повлече “, предизвести Илиев. Той добави, че сега сме влезели в неконтролируем масраф.

„ Можем да останем без кеш, тъй като лихвите са толкоз огромни, че не се знае дали ще могат компаниите да заплащат, позволи Кузман Илиев.

Лъчезар Богданов не се съгласи. Според него не сме толкоз зле. „ Удълженият бюджет е краткотрайно решение. Хубав бюджет е този който не подвига налозите и оказва помощ на уязвимите групи “, обясни той.

„ С тези отговорности, които имаме може да имаме проблеми с валутния ръб. Ние по всички параметри към този момент бягаме. Ние сме вързани към една валута и би трябвало да съблюдаваме разпоредбите, тъй като другояче рискуваме покупателната дарба на българските жители “, изясни Илиев.

„ Ние резервираме растежа. Източна Европа е в по-добре позиция. Със сигурност, в случай че 6-7% недостиг. Абсурд е страна да не може да си направи бюджет “, съобщи Богданов.

„ Нещата към този момент са изпуснати. Имаме нов обществен опит “, счита Илиев. „ Той добави, че не можем да продължаваме да сме в модела от нищо да вършим нещо. Енергийната политика е най-важна “, посочи той.

Опонентът му не се съгласи. „ Важно е да имаме ръководство, което да прави всичко тъй че растежа да не стопира. Ако частният бранш избегне криза, тогава и бюджет ще може да се върже с умерени стъпки “, предвижда Богданов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР