Намираме Хамид Хамид в Атина, където е на посещение с

...
Намираме Хамид Хамид в Атина, където е на посещение с
Коментари Харесай

Депутатът от ДПС Хамид Хамид, пред „Труд“: Искаме да разрушим схемата за разграбване на КТБ

Намираме Хамид Хамид в Атина, където е на посещаване с парламентарна делегация. Съгласява се бързо да даде телефонно изявление по тематиката, която през последните дни провокира много диспути. Хамид е един от тримата вносители на промените в Закона за банковата неплатежоспособност. Проектът провокира разнопосочни реакции. Питаме депутата за какво толкоз са закъснели въпросните промени, не са ли противоконституционни и какъв ще е резултатът, в случай че бъдат признати от Народно събрание.

– Г-н Хамид, вие сте един от вносителите на промените в Закона за банковата неплатежоспособност. В претекстовете към плана е посочено, че задачата е „ осветляване на всички условия към банкрута на КТБ “. Не сте ли малко закъснели?


– Не целим единствено осветляване на всички обстоятелства и условия. Целта е да се даде ефикасен инструмент в ръцете на синдиците, посредством който да се върнат разграбените от проведена незаконна група активи, които би трябвало да служат за поръчителство на възможните вземания на страната. Т.е. този законопроект не цели осветляване, а връщане на заграбеното. В законопроекта предлагаме увеличение на двугодишния период, в който синдиците могат да предявават искания към тези активи, на петгодишен период. Този текст е нужен, с цел да може страната да си върне заграбеното.

– Защо не внесохте тези промени по-рано, а чакахте да изтече срокът?


– Този текст е естествено продължение на предишен законопроект, който внесохме. Но поради схемата на плячкосване, която потегли през последните няколко месеца, се наложи да внесем тези промени.

– Казахте, че става въпрос за дейности на проведена незаконна група, по-късно заявихте, че през последните няколко месеца работи скица за плячкосване, апелирам ви конкретизирайте какво имате поради.


– Схемата е доста елементарна, която стартира надалеч след слагане на банката в неплатежоспособност и надалеч след изтриване на съответните ипотеки от квесторите. Прилага се елементарна скица, при която компания купува вземането, купува го фиктивно, тъй като няма никакви заплащания. Покупката става от куха компания към взимане на компания с актив. След като „ закупи “ това взимане въпросната компания предявява искания към компанията с актива и афишира тази компания в неплатежоспособност, като авансово раздуват вземането, увеличавайки капитала и по този начин конкурира синдиците, или страната с много по-голямо взимане и усвоява въпросния актив. Тази скица се следи, виждаме я от последните разбори и отчети на синдиците. И откакто сме гледали тези отчети за последните няколко месеца в този момент внасяме промените. Анализите и отчетите са на уеб страницата на КТБ и всички могат да ги видят. Това е обществена информация.

– Не е ли имало до момента механизъм, посредством който синдиците да спрат тази скица?


– Не е имало юридически прийом, тъй като Търговският закон и Законът за банковата неплатежоспособност до момента са функционирали в обстановка, в която има естествени банки и естествена банкова неплатежоспособност. Всички видяхме, че КТБ не е била естествена банка и не е функционирала като естествена банка. Сблъскваме се с събитието да се употребяват разрешени от закона покупко-продажби, с цел да се разграбва имущество. Това е една празнина в закона ни за банковата неплатежоспособност. Нашата цел е да запълним тази празнина, освен във връзка с КТБ, само че и за вбъдеще да няма такива практики.

– Четейки отчетите и анализите на синдиците на КТБ успяхте ли да извършите планове, каква цената на заграбените активи по схемата, за която говорите?


– Не сме считали сдружение по сдружение, въпреки че в отчетите всяка компания е в детайли оценена, само че съгласно мен по груби сметки става въпрос за над 500 млн. лева

– В тези схеми има ли забъркани известни компании и лица, които и преди този момент са били в схемите на КТБ?


– Схемата на КТБ при кухите заеми и тази скица не могат да не се правят от едни и същи играчи. Т.е. с цел да се закупи това взимане от куха компания, която е употребила заеми и предоставяла на друга такава, тази цесия се прави единствено с вътрешни лица. Използват се кухи компании – бушони, така наречен сложени лица, или както в медиите ги виждаме като клошари. Използват се едни и същи лица за тази скица, което ни навежда на мисълта, че самата скица не е проведена в този момент и че Българска народна банка са проспали тези дейности.

– Вие съществено ли говорите, че в схемата с цесиите се употребяват клошари?


– Има подставени лица, аз не съм ги виждал, с цел да кажа сигурно, че са клошари, само че схемата е сходна на тази с клошарите. употребяват се офшорни компании, които нямат нито лев, нито цент оборот или друга активност, записват се директно преди самите покупко-продажби и по самите покупко-продажби, с които се купуват вземания няма заплащане. Т.е. законопроектът третира единствено такива фиктивни, лъжливи покупко-продажби, по които няма заплащания. Тези, които обикновено са купили вземания, за които са платили са отвън обсега на законопроекта ни. Законопроектът ни не анулира такива покупко-продажби, те са естествени търговски покупко-продажби. Там където е направена цесия без заплащане, фиктивно, с оглед да се излъгват кредиторите, законопроектът планува оповестяването им за недействителни.

– Какво очаквате като резултат, в случай че бъдат признати импортираните от вас промени в Закона за банковата неплатежоспособност?


– Очакваме всяка стотинка, заграбена от КТБ, да бъде върната, там където й е мястото – във Фонда за гарантиране на влоговете, тъй като страната заплати над 3 милиарда лева, с цел да погасява отговорности вместо КТБ към вложителите на банката.

– Наясно ли сте кой в действителност се възползва от вторичното плячкосване на КТБ?


– И първичното плячкосване и вторичното е от една и съща проведена група. Тези дни прочетох в медиите и доста успешно заглавие „ мустаката незаконна група “.

– Защо вносители на промените сте единствено трима депутати от Движение за права и свободи? Защо не потърсихте поддръжка и от други партии?


– Първо, не е казус Движение за права и свободи да внася законопроекти за секване на дейностите по плячкосване на КТБ. Това е трети законопроект, който представители от Движение за права и свободи внасят. Първите два бяха импортирани от Йордан Цонев и от Делян Пеевски. Тук сме трима. Не сме търсили поддръжка от други политически сили, тъй като желаеме да забележим кой ще застане на страната на публичния интерес и кой ще търси под вола теле, с цел да ни убеждава по какъв начин това не е допустимо и по какъв начин ще гледат от страни и ще потриват ръце.

– Наясно ли сте към този момент кой ще търси под вола теле и коя от парламентарните групи ще гледа сеир?


– Нямам такава прогноза, откровено се надявам законопроектът да бъде подсилен от всички политически сили и парламентарни групи. Нещо повече – ние чакаме и градивни оферти за възстановяване на текстовете. Ако някои сътрудници имат градивни оферти, ние сме подготвени да ги разгледаме и в случай че са в публичен интерес да ги подкрепим.

– Приемате ли като обещано рамо думите на финансовия министър Владислав Горанов, че който не поддържа промените в Закона за банковата неплатежоспособност, ще бъде елементарно упрекнат, че пречи да се върнат откраднатите пари от КТБ?


– Приемам за изцяло естествени думите на всеки финансов министър, който се грижи за парите на страната. А нашият законопроект цели тъкмо това – да се върнат пари на страната. Няма по какъв начин да не отбележа, че и ръководителят на правната комисия в Народно събрание Данаил Кирилов пред една от медиите изрази своето персонално позитивно мнение по законопроекта.

– Юристи показаха мнение, че ретроактивното деяние на законопроекта е противоконституционно. Прави ли са?


– Ретроактивно деяние по принцип е изключение в нашето законодателство, само че се е прилагало доста пъти. Разбира се по изключение, само че не е казус. Не мога да се съглася с откровените неистини, че това е противоконституционно. Проверили сме текстовете, имаме добра подготовка и можем да преценим какви текстове можем да предложим. Още повече, че кой текст е противоконституционен и кой не е споделя Конституционният съд, а не платени юристи и клакьори на мустаката проведена незаконна група.

– Знаете кой текст имат поради – оповестяването за оскъдни на всички фиктивни покупко-продажби със задна дата…


– Да, това е текстът, който ще им попречи да се радват на откраднатите от страната пари.

– Не зная дали сте имал време до момента в който сте на посещаване в Атина да видите както е написал в блога си Цветан Василев. Той упреква Делян Пеевски, че дължи на банката десетки милиони левове по девет покупко-продажби. Наясно ли сте дали това е истина?


– Нека човек, който се крие от българското правораздаване, в случай че има нещо да каже, да пристигна в София и да го каже. Аз персонално ревизирах и се убедих, че много преди слагането на КТБ под необикновен контрол, господин Делян Пеевски си е върнал – от съответните компании заемите до стотинка. Така че няма място за терзания.

– Цветан Василев предлага законопроектът да бъде пренаписан. Ще се съобразите ли с рекомендацията му?


– Не съм осведомен с предлагането. А вие по какъв начин гледате на концепцията един обвинен да дава инструкции на прокурора по какъв начин да си напише обвинителния акт?

– Не разбрах за какво настоящата нормативната уредба не разрешава да спрат опитите за непозволено заграбване на имущество с генезис КТБ?


– Защото това е скица рядка и непозната в банковата среда и нашето законодателство контролира естествени банкови връзки, а не авансово готови лъжливи схеми.

– Може би трябваше по различен метод да ви попитам. Не става ли въпрос за пропуск на законодателите, за умишлено оставена отворена врата?


– Разбира се, че има дупка в законодателството, само че кой би могъл да чака такава огромна скица да бъде осъществена. Това не е нещо всекидневно и случвало се, тъй че законодателят да може да го планува и да му противодейства. Нямаше по какъв начин да бъде планувано. Единици са в международната история като Мадоф в Съединени американски щати.

– Искате да ми кажете, че поправките ще спрат всеки Мадоф?


– Тези ремонти са срещу всеки, който би дръзнал оттук насетне да протяга ръка на парите на вложителите и на кредиторите на всяка една банка и в частност, предложенията са средство в ръцете на синдиците да възстановят една правдивост – да върнат заграбеното от страната.

– Накрая няма по какъв начин да не ви задам и няколко политически въпроса. В неделя, в Монтана вашият ръководител Мустафа Карадайъ съобщи, че в случай че не бъдат махнати нездравословните детайли от властта, Движение за права и свободи ще махне властта. Защо втвърдихте тона?


– Тонът ни е корав от първия ден, когато беше оповестена тази коалиция. Абсолютно без никаква потребност ГЕРБ включиха националистите в ръководство, което е нездравословно за страната. От първия ден на това ръководство ние твърдим, че включването на националисти е нездравословно и за България, и за Европа. В Европа никой не желае националистите, а ние им отваряме необятно вратата без да има нужда от това. Обърнете внимание, че никой от националистите в Чехия или в Унгария не приказва срещу правата на малцинствата, никой не насажда език на омразата в личната си страна. Там приказват за недопускане на стопански мигранти. И на това Европа споделя краен шовинизъм. А при нас се вихри остарял, зверски шовинизъм, който няма аналог.

– Всъщност в Движение за права и свободи цялата коалиция Обединени патриоти ли имате поради, или единствено избрана партия в нея?


– Искаме цялата коалиция да излезе от властта, само че откакто изключително показателни са дейностите на един вицепремиер, дано да стартират от него. Но националисти нямат място в нито едно модерно държавно управление. Имахме опция да дебатираме това и с сътрудници от гръцкия парламент, благодарих на ръководителя на гръцкия парламент, че в тирада в нашито Народно събрание той посочи, че една от главните рискове пред Европа е ширещия се шовинизъм и отпорът против него би трябвало да е общ.

– Поставили ли сте изискване на ГЕРБ докога би трябвало да се освободи от националистите?


– Мисля, че срокът им към този момент изтича и се надявам да проявят разсъдък, тъй като наближава председателството, председателство с националисти и радикалисти не е потребно нита за България, нито за Европа.

– В този смисъл бихте ли подкрепили вота на съмнение, който Българска социалистическа партия оповестиха, че ще изискат?


– Както виждаме от дейностите на ГЕРБ нама никаква чуваемост. Напротив, от изказвания на ръководителя на Парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов научихме, че нещата с националистите вървят идеално, тъй че пред нас не стои спънка да преговаряме с всички парламентарни групи по обособени тематики за внасяне на избор на съмнение. Това е инструмент на опозицията и ние имаме намерение да се възползваме от него.

Нашият посетител


Хамид Хамид е роден през 1973 година в с. Сини вир, община Каолиново. След като приключва междинното си обучение в ПМГ “Нанчо Попович ”, учи право в Бургаския свободен университет и се дипломира през 1998г. От 2000 г е член на адвокатската гилдия в Бургас. ”

Депутат е в 41-то, 42-то и 43-то Народно събрание. Член е на правнта комисия, зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и публичен ред и заместващ представител в Делегацията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР