Намесата на антибиотици може да промени състава на микроби в

...
Намесата на антибиотици може да промени състава на микроби в
Коментари Харесай

Правят ли ни дебели микробите в червата ни?

Намесата на антибиотици може да промени състава на микроби в човешкия организъм и да докара до фрапантна смяна в тежестта. Зараждащите се по натурален път в индивида бактерии и други микроби, а може би даже и вирусите, могат да повлияят на тежестта по способи, които учените занапред стартират да схващат.

Точно това се случило с Роб Найт, професор по биология и биохимия от Университета на Колорадо, който през 2008 година се разболял до момента в който бил на отмора в Перу. Последвали два 5-дневни курса с антибиотично лекуване, които най-накрая победили инфекцията.

Когато се завърнал вкъщи, ученият възстановил естествения си хранителен режим и физическа интензивност, само че за изненада ненадейно почнал да смъква килограми. В последна сметка той измършавял с съвсем 30 кг - нещо, което се опитвал да направи с години. Проф. Найт бил уверен, че точно антибиотиците, които са трансформирали състава и структурата на микробите в стомаха му, са главните " виновници " за отслабването.

" Упражненията и диетата, които до тогава следвах без резултат внезапно започнаха да дават резултат ", спомня си той. " Мисля, че това стана допустимо заради повторната настройка на микробната общественост в стомаха ми ".

Неговият случай  идва в поддръжка на все по-бързо растящото разбиране, че чревните микроорганизми имат забележителна роля при затлъстяването. Учените през днешния ден имат вяра, че с задоволително изследвания ще могат да разпознават кои хора са предразположени към наднормено тегло и да предписват съответните ограничения.

" Надяваме се, че в някакъв миг ще можем да влияем на трупането или свалянето на килограми като взаимодействаме напряко с микробиома ", споделя проф. Найт и акцентира, че единствено в Съединените щати затлъстяването е скочило доста през последните 20 години. Американските лекари смятат, че гибелта на 300 000 американци всяка година може да бъде обвързвана с наднорменото тегло и се надяват, че изучавайки ролята на микробите в организма ще намерят метод за оправянето с този толкоз остарял и рисков проблем.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР