Намерено е мястото на инцидента с изтребител МиГ-29 и още

Намерено е мястото на инцидента с изтребител МиГ-29 и още ...

Откриха мястото на инцидента с изтребителя МиГ-29, но не и черната кутия


Намерено е мястото на инцидента с изтребител МиГ-29 и още части от самолета. Това съобщи на брифинг контраадмирал Кирил Михайлов, командир на Военноморските сили.

При операция за търсене и спасяване на човек се обследва по-голям район. Ако беше катапултирал майор Валентин Терзиев, той щеше да бъде спасен, обясни контраадмирал Михайлов.

Останките са много раздробени, самолетът се е разтрошил на много малки парчета. Не е намерена черната кутия и шансовете да се случи (намирането на черната кутия - б.р.) са малки, защото машината се е разбила на малки парчета.

По думите му е бил разчетен нов район на изследване след детайлен анализ за уточняване на предполагаемото място на разбиване на самолета.

Срокът, за който е бил обследван, дава сигурност, че ако майор Терзиев е бил катапултирал, е щял да бъде спасен.

В началото на операцията по издирване бяха открити части от самолета и оборудването. Тогава беше открит и биологичен материал. На следващия етап от операцията ще продължим с издирване на останките.

Откритите останки от самолета бяха извадени от корветите и бяха предадени на Военна прокуратура. В тази операция участваха 4 кораба от ВМС, 2 вертолета, 3 гранични катера - 260 души от Военноморските сили (ВМС) и 21 от "Гранична полиция" (ГП).

По издирването граждански и правителствени фирми участваха в първия етап на издирвателната операция. На 13-ти остана да работи само минен ловец 32, де факто открихме цялата площ. Открити бяха стотици контакти на всички участници. Тези контакти, които представляваха вероятност, бяха обследвани с дистанционни и подводни апарати.

След подобряване на времето и детайлен анализ на цялата информация, събрана от бреговата система беше уточнено мястото, предполагаемо на разбиване на самолета от полунощ започна работа на минен ловец 32, уточни контраадмирал Михайлов.

На въпрос имаме ли техника за издирване, той отговори, че не е нужно да търсим техника от други държави. "Не сме събирачи на сувенири, целта ни е да открием черната кутия", допълни шефът на ВМС.

Източник: news.bg