Намерението на премиера на Израел да елиминира Хамас може бързо

...
Намерението на премиера на Израел да елиминира Хамас може бързо
Коментари Харесай

Кампос: Ще бъда шокиран, ако Нетаняху пропусне възможността да поеме пълен контрол над Газа

Намерението на премиера на Израел да отстрани Хамас може бързо да докара до обновяване на военните дейности, предвижда някогашният посланик
Винсент Кампос е някогашен посланик, пълководец и анализатор в сферите на политиката, енергетиката, сигурността и защитата.

Той е и някогашен представител на Бюрото за енергийни запаси към Държавния департамент на Съединени американски щати, а сред 2009 и 2011 година е представител на посолството на Съединени американски щати в България.

Живял и работил повече от 17 години в над 60 страни в Латинска Америка, Западна Африка, Източна Европа и Близкия изток.

Предлагаме ви разбора му в няколко елементи извънредно за Tribune.bg.

Паузата в бойните дейности сред Израел и Хамас за улеснение на размяната на заложници против пандизчии наподобява тече по проект. Изглежда, както отбелязахте в предходното си изявление, вашето гледище за слагане на по-висок приоритет върху спасяването на заложници при минимизиране на цивилните жертви най-сетне беше чуто. Вярвате ли, че този филантропичен развой ще продължи?

Колкото и да се блазня да си припиша даже и най-малката заслуга, двоумя се, че някой политик в действителност е обърнал внимание на моята настоятелна рекомендация. Но е изцяло ясно, че израелският народ е изразил задоволително гласно настояването си да се сложи по-висок акцент върху филантропичните дейности и израелското държавно управление най-сетне се съобрази с това.

Същевременно Организацията на обединените народи (ООН) и някои от най-видните и уважавани филантропични организации в света насочиха претенции за сензитивно понижаване на цивилните и почтени жертви, попаднали в разгара на продължаващите военни дейности.

Въпреки че настоящата „ замяна на заложници против пандизчии “ реализира забележителни триумфи на няколко равнища, опасявам се, че желанието на премиера Нетаняху да отстрани Хамас може бързо да докара до обновяване на военните дейности. Подобни дейности не биха били от изгода на почтените цивилни от двете страни на границата.

Преди споменахте, че изкореняването на Хамас ще изисква елиминиране както на техните членове и офанзивни средства, по този начин премахване на идеологията им – съгласно вас второто беше най-голямото предизвикателство. Последните два месеца трансформираха ли мнението ви за съставените елементи, които разрешават на Хамас да продължи да съществува като жизнеспособна мощ в Ивицата Газа?

И двата съставния елемент заслужават внимание. Що се отнася до идеологията на Хамас, не виждам тази идея да претърпява основни промени. Може би способността на Хамас да ръководи обаче фрапантно ще се промени. Опасявам се, че всеобхватното палестинско неодобрение против Израел единствено ще се ускорява, до момента в който тази рецесия продължава. Бомбардирането на градове, анклави, села и инфраструктура сигурно ще втвърди възгледите на палестинците против държавното управление на Израел.

В същото време безмилостните дейности на израелските отбранителни сили (IDF) против цели в линията Газа евентуално ще се обърне против тях и ще направи акция за набиране на личен състав за Хамас, каквато организацията в никакъв случай не би могла да организира другояче. Млади палестинци, които са изгубили членове на фамилията си и другари евентуално ще насочат гнева си в доживотно възмущение против всичко, обвързвано с Израел. Разбира се, не можем да си разрешаваме да подценяваме и други сходни организации, настоящи в линията Газа, които не са свързани с Хамас, само че също поддържат гневна идеология против Израел. Във всеки случай резултатът няма да е позитивен.

Не се колебая, че Нетаняху към този момент е отчел този резултат и е решил, че изгодите надвишават рисковете от влизането в непрекъснато противоборство сред Палестина и Израел. Това тъкмо „ пресмятане “ може даже да послужи като основа за използване на процедура неговото постоянно повтаряно желание израелската войска да остане в Ивицата Газа толкоз дълго, колкото е належащо за опазване на сигурността.

С други думи, основаните на сигурността политически планове на Нетаняху за линията Газа са просто политически евфемизъм за определяне на продължителни окупационни сили, желание, което не би трябвало да изненадва никого от двете страни на Атлантическия океан.

Освен забележителна геополитическа изгода за Израел, има ли различен аспект на линията Газа, който прави този сектор от земя толкоз мечтан от Нетаняху и неговите поддръжници?

Абсолютно, има подобен аспект, който си заслужава в допълнение разискване. Взимането на контрола върху линията Газа обезпечава на Нетаняху по този начин мечтаната разширена морска граница и засилен надзор в прилежащото териториално море.

Освен това, контролът на Израел над линията Газа също би обезпечил на Израел врата към цялата територия на изключителната икономическа зона (ИИЗ) на Палестина от 200 морски благи, която, наред с други запаси, съдържа доста количество залежи на природен газ, налични посредством офшорни сондажни платформи, както и достъп до мрежа от настоящи и планувани тръбопроводи.

По създание ИИЗ играе основна геостратегическа роля за цялостните действия за енергийна сигурност в Източното Средиземно море. Ще бъда шокиран, в случай че Нетаняху пропусне опцията да поеме цялостен надзор над тази извънредно скъпа част от ИИЗ на района.

В последна сметка, това дълготрайно начинание в богата на енергийни запаси и инфраструктура изключителна икономическа зона може би е необявената последна цел на Нетаняху в битката за цялостен надзор над Ивицата Газа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР