Намерението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли по-голямата част

...
Намерението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли по-голямата част
Коментари Харесай

The New York Times: Оставката на Матис прави Тръмп президент без ограничения

Намерението на американския президент Доналд Тръмп да изтегли по-голямата част от силите на Съединени американски щати от Афганистан, е причина за подадената оставката на министъра на защитата Джеймс Матис, настояват американски медии. Подобно решение Тръмп взе във вторник, когато разгласи изтеглянето на американските сили от Сирия, с което още веднъж не е склонен Матис.
" The Wall Street Journal " показва, че съгласно решението на Тръмп, се планува евакуиране на 7 000 от общо 14-те хиляди американски бойци от Афганистан, които са част от задачата на НАТО за поддръжка на афганистанските сили за сигурност в битката против талибанските бунтовници и членовете на джихадистката формация ИД.
Решението за понижаване на половина на броя на американските бойци в Афганистан, идва в миг, когато Съединени американски щати се пробват да реализират спокойно съглашение с талибаните. Според анализатори изтеглянето на американските сили от Сирия и Афганистан може да има съществени геополитически последствия в двата района.
Под въздействие на Матис и други авторитетни военни съветници, предходната година Тръмп насилствено се съгласи да изпрати в допълнение няколко хиляди американски бойци в Афганистан, откакто талибаните започнаха да реализират триумфи на бойното поле и да надвиват над афганистанските сили.
Снощи Тръмп разгласи, че Матис ще напусне поста на секретар по защитата в края на февруари и че скоро ще назове наследника му. В своето писмо Матис показва, че се отдръпва, с цел да може Тръмп да се снабди със секретар по защитата, чиито възгледи ще бъдат близки до неговите.
Матис прибавя и че " се е отнасял с почитание " към съдружниците на Съединени американски щати и че е употребявал средствата на американската мощност за обезпечаване на обща защита.
Френският вестник " Le Parisien ", представен от БГНЕС, прави оценка, че отдръпването на Матис поради различия с новата военна тактика за Съединени американски щати има по-голяма тежест от всички други оставки на членове на администрацията на Тръмп. Изданието показва, че Матис и преди е имал различия с Тръмп, изключително по отношение на отношението към американските съдружници и нуждата от по-голяма зоркост към " злонамерени страни и стратегически съперници ", като Русия и Китай, които " желаят да трансформират света съгласно личните си властнически модели ".
В светлината на оставката на Матис " The New York Times " показва, че по време на 23-месечното ръководство на страната Тръмп се е опитвал да се освободи от всички, които " лимитират неговия ексцентричен лидерски жанр ". Според вестника, с оставката на Матис Тръмп става " президент без ограничавания - вид, който съществено разстройва даже и някои републиканци ".
" Решението на Тръмп за евакуиране на към 7 000 бойци от Афганистан провокира опасения в Азиатско-тихоокеанския район, че Съединени американски щати се отхвърлят от своята лидерска позиция в съюзите, построени през последните десетилетия, които са от жизненоважно значение за стабилността и мира след Втората международна война ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР