Намерени са количества зърно, които не са декларирани. Това каза

...
Намерени са количества зърно, които не са декларирани. Това каза
Коментари Харесай

Иванов: Намерени са количества зърно, които не са декларирани

Намерени са количества зърно, които не са декларирани. Това сподели министърът на земеделието доктор Иван Иванов по време на брифинг в министерството, съобщи БГНЕС.

" Основната ни задача е обезпечаване на продоволствената сигурност на страната. В тази връзка предприехме редица дейности през миналата седмица. На първо място да напомня, че ви информирахме преди време, че създаваме механизъм за изкупуване на нужните количества зърно за потребностите на човешка консумация както за преправка, по този начин и за фуражи за идната една година. Предприехме физически инспекции на местата и складовете за предпазване на зърно за определяне на техническите размери от съхранявано зърно. На основа на разбори на база подадени заявления за налично зърно, към края на месец февруари предпочитано бяха оповестени за инспекции общо 984 броя обекти за предпазване на зърно, от които 421 броя обекти за предпазване на зърно с общо оповестени по декларация количества пшеница от 1 млн. 758 хиляди 235 тона пшеница, 201 броя обекта за предпазване на зърно с размер по декларация общо количество слънчоглед от 818 хиляди тона и 362 броя обекта за предпазване на зърно с общо размер по декларация и налични количества от 1 млн. 253 хиляди тона и 138 кг. царевица. Към момента са осъществени 1900 инспекции във всички области от страната ", сподели още той.

Министър Иван Иванов посочи, че в хода на рутинна инспекция в област Бургас на място е открито, че в обекти за предпазване на зърно, се съхраняват 376 хиляди 890 тона пшеница, 52 хиляди 499 тона царевица и 14 хиляди тона слънчоглед. " В хода на инспекцията е открито недекларирано количество от над 263 хиляди тона зърно, от които 260 хиляди тона пшеница в размер, който също не е заявен ", сподели още министърът.

Той посочи, че инспекциите не престават и все още. " Проверките на терен не престават. Ръководството на Министерство на земеделието изрично декларира, че няма да толерира дейности, които биха в ущърб на продоволствената сигурност, финансовия надзор и фискалния риск. Това систематизирано значи, че на територията на страната са открити количества, които не са декларирани. Средствата за тях са от неразбираем генезис и следва да бъде открит. На територията на страната циркулират количества зърно, което не е оповестено и основава риск за продоволствената сигурност на страната ", сподели още Иван Иванов.

Информацията за износа на зърно даде заместник-министър Иван Христанов, който съобщи, че от 7 до 16 март през всички граници на България са напуснали страната някъде към 300 хиляди тона пшеница, количеството царевица е 220 хиляди тона, а слънчоглед към 200 хиляди тона. " Това никога не може да значи, че тези обвинявания, които бяха отправени към нас, имат материални изражения. Очевидно е, че износът е значителен и значи, че би трябвало да стартираме да го следим още по-отблизо, с цел да сме сигурни, че няма да оставим страната без зърно ", сподели още Христанов.

На брифинга Иван Иванов разяснява и тематиката с Александър Дунчев.

" Нямам спор с господин Дунчев. Не мисля, че тук от присъстващите има спор с господин Дунчев ", сподели още министърът.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР