Намаляващият брой жители в селата в страната с всяка изминала

...
Намаляващият брой жители в селата в страната с всяка изминала
Коментари Харесай

Красивото българско село със 7 жители, създадено преди близо 500 г. СНИМКИ

Намаляващият брой поданици в селата в страната с всяка минала година е несъмнено. Въпреки всичко дребните обитаеми места не губят своя сексапил.

Такъв очевиден образец е село Долене. То е ситуирано е в южните скатове на планината Огражден. Според формалното броене през предходната година жителите му са 9 на брой, а по информация на жена, посетила го преди дни единствено 7.

Красотата му за сметка на това не отстъпва по нищо даже и някои градчета, до момента в който спокойствието е ненадминато.

Селото е основано през 1570 година. Според първият указател в селото живеят 2 мюсюлмански и 12 християнски семейства. През интервала XVI – XIX век в землището на селото се организира фамозният Долянски панаир – един от най-големите панаири в европейските лимити на Османската империя. За панаира, който се е провеждал годишно в продължение на 40 дни, подробни сведения дава пътешественикът Евлия Челеби, посетил го през 1670 година. 

През 1858 година в Долене е издигнато учебно заведение, 30 възпитаници са го посещавали, те са учили до 4-то поделение, което през днешния ден дава отговор на гимназиално обучение. В началото на 18-ти век, 1805 година е построена и черквата „ Св. Богородица “, която е добре непокътната.

В средата на 18-ти век в селото са живеели към 800 поданици, надалеч повече от в този момент.

Днес от къщите са останали елементи от стени, рухнали покриви, на места зидове, отвред заобиколени от зелена трева и доста пъстри цветя.

Това можете са се убедите и сами от фотосите на Силвена Александрова:

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР