Намаляването на заплатите на дистанционно работещите може да доведе до

...
Намаляването на заплатите на дистанционно работещите може да доведе до
Коментари Харесай

Редно ли е да намаляват заплатите на дистанционно работещите?


Намаляването на заплатите на отдалечено работещите може да докара до загуба на гении
(снимка: CC0 Public Domain)

Най-големите ИТ компании имат намерение да понижат заплатите на отдалечено работещите, стана ясно в последните дни. Подобни планове, огласени от водещите корпорации в света, провокираха бурни диспути измежду ИТ общността и в частност в отделите за човешки запаси.

В доста страни по света част от трудовото законодателство планува работодателите да не могат да трансформират каквито и да е аспекти на трудовите контракти, като да вземем за пример размера на заплащането, без единодушието на служителя.

В някои случаи дори се планува преустановяване на настоящия контракт и предоговаряне, в случай че е нужна смяна, споделя Ема Бартлет, сътрудник в адвокатска адвокатска фирма, профилирана в региона на проблемите на заетостта – CM Murray, представена от BBC. Но правните учредения са единствено част от пейзажа.

Некоректно

Решението на която и да е компания, които работят отдалечено, е неправилно, счита Джейк Розенфелд, професор по социология във Вашингтонския университет в Св. Луис. Според него, сходно решение неизбежно ще засегне фамилиите.

Проблемът е значително обвързван с обстоятелството, че на родителите може да се постанова неведнъж – и не за малко – да работят от домовете си, да вземем за пример в случай че децата са заболели или пък бъдат задължени да учат отдалечено поради пандемичните ограничения. Ясно е, че не би трябвало да се понижават заплатите, споделя проф. Розенфелд.

Деморализиращо

От позиция на чиновниците би било деморализиращо да се заплаща по-малко за осъществяване на същата работа отдалечено, споделя Бартлет. При състояние, че служителят работи пълноценно от вкъщи си и реализира предстоящите резултати, да му се понижи заплатата, единствено тъй като не е в офиса, унищожава неговата мотивация.

Социално неравноправие

Като се има поради, че дамите не престават да поемат главната отговорност за грижите за децата в фамилията, в същото време работейки, то точно дамите са тези, които ще се окажат с понижени заплати. Това неизбежно ще докара до увеличение на разликата в заплащането сред половете, споделят още юристите.

Подобна обстановка значи да бъде погубено постигнатото в десетилетната борба за тъждество сред служащите от другите полове. Освен всичко мярката работи и много демотивиращо – а и без друго в Западна Европа и Съединени американски щати дефицитът на дами в ИТ сферата продължава да е проблем.

Риск от загуба на чиновници

Наред с останалите причини евентуалното решение за понижаване на заплатите на отдалечено работещите може да докара и до загуба на гении. По време на пандемията доста чиновници оцениха удобствата на работата от вкъщи – времето, спестено от пътешестване, опцията за наглеждане на децата и други

Компаниите, които твърдо упорстват всеки служащ да върви всеки ден в офиса, ще се сблъскат със забележителна опозиция от фрагментите, за които е скъпо да могат да работят от вкъщи си – а имат и година доказателства, че и от къщи могат да бъдат ефикасни. За доста чиновници това ще стане значим фактор за избора на работно място.

Затова компаниите, които „ порязват ” чиновници, искащи да работят от вкъщи си, би трябвало да са подготвени да изгубят въпросните чиновници. Немалко от работещите при тях ще предпочетат да сменят работодателя, в случай че той им разрешава да работят от комфорта на своето „ у дома ”. Говори се даже за цяла нова.

Хибридни опити

Някои компании, като американския софтуерен колос Cisco, да вземем за пример, са въвели хибриден работен проект, в който няма отговорности и правила за това какъв брой постоянно даден чиновник би трябвало да посещава офиса. Изглежда, че в случай че човек си прави съзнателно работата, това е задоволително за компанията. Cisco чака, че по-малко от една четвърт от работната мощ ще желае да бъде на формалното работно място три или повече дни в седмицата.
още по тематиката
Но други компании, като Goldman Sachs, желаят служащите да се върнат в офисите. Шефът на капиталовата банка Дейвид Соломон съобщи през февруари, че работата от у дома е „ деформиране ”, а не „ новото обикновено ”.

Британският Чартърен институт по личен състав и развиване (CIPD), който съставлява експертите по човешки запаси във Англия, съобщи, че решения като това за измененията в изискванията на работа би трябвало да бъдат вземани на база прям и почтен разговор. За компаниите е най-сигурно да беседват със своите чиновници, да са се договорили и да имат категорично документално единодушие за смяната, която се вкарва.

В насоките си към работодателите се споделя, че налагането на понижение на заплатите е метод с „ висок риск ”.

Бизнесът би трябвало да се стреми да балансира самостоятелните потребности на всеки чиновник с потребностите на организацията, споделя Рейчъл Суф, старши консултант по трудови правни отношения в CIPD.

„ Би било много недалновидно работодателите да мислят за поправяне на заплащането в този ранен стадий от хибридната работа на фона на толкоз доста неща, които към момента би трябвало да бъдат изгладени… Предвид стегнатия пазар на труда, предприятията също по този начин би трябвало да останат привлекателни и намаляването на заплащането може да се окаже неверен ход, неприветлив гениите ”, обобщава Суф.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР