Намаляването на размера на батериите е важен фактор за ускорено

...
Коментари Харесай

По-малки батерии с бързо зареждане ще направят масови електромобилите


Намаляването на размера на батериите е значим фактор за ускорено разбиране на електрическите автомобили (снимка: CC0 Public Domain)

Много производители на електрически автомобили се концентрират върху обсега на своите возила , с цел да успокоят потребителите по отношение на незадоволително развитата инфраструктура със зарядни станции. В същото време производителите на акумулатори по всякакъв начин се стремят да основат по-малки, издръжливи и евтини акумулатори, които ще се зареждат доста по-бързо.

В бъдеще обсегът на електрическите автомобили ще бъде от по-малко значение, защото станциите за зареждане ще станат повсеместни вследствие на развиването на свързаната инфраструктура, отбелязва Ройтерс. Стартиращи компании опитват с материали като силиций-въглерод, волфрам и ниобий в опит да основат по-компактни акумулатори, които също така ще се зареждат доста бързо.

Сега батерията е най-скъпата част от електрическо транспортно средство, тъй че в действителност бързото зареждане, съчетано с повече станции за зареждане, може да помогне за ускорение на прехода към е-коли, като го направи по-евтин. Намаляването на размера на батериите и на разноските за тяхното произвеждане също е значим фактор, който би трябвало да се има поради, с цел да се форсира възприемането на електрическите транспортни средства.
още по темата
„ Първите консуматори в по-високия клас на пазара желаеха огромни акумулатори и дълъг обсег, тъй като можеха да си го разрешат. За по-икономично всеобщо разбиране [на електромобилите] са нужни по-малки акумулатори, само че със същия прекарване като актуалните бензинови коли, където можете да заредите за 5 минути ”, споделя Сай Шивареди, шеф на Nyobolt, която създава анодни материали въз основата на ниобиев оксид.

Китай господства световния пазар на акумулатори за електрически автомобили. Компании като Contemporary Amperex Technology (CATL) водят в създаването на акумулатори, които ще разширят обсега на електрическите транспортни средства. Въпреки това китайските производители към този момент създават дребни, евтини електрически автомобили като Wuling Hongguang Mini, който коства единствено към 6500 $, даже след неотдавнашното нарастване на цените на батериите.

Западни започващи компании като Nyobolt и Echion Technologies в Обединеното кралство и Group 14 Technologies в Съединени американски щати създават електродни материали, които могат да се употребяват за основаване на акумулатори с ултрабързо зареждане. Инвестициите в акумулатори за електрически транспортни средства са скочили повече от шест пъти до 9,4 милиарда $ през 2021 година по отношение на миналата година, съгласно PitchBook.

Преминаването към по-малки акумулатори също по този начин ще смекчи въздействието на задаващия се дефицит на материали за акумулатори, провокиран от възходящото търсене на електрически транспортни средства.

Освен това производството на дребни акумулатори ще употребява по-малко кобалт и никел, чиято обработка и филтриране в този момент е доминирана от Китай. Автомобилните производители ще могат да претендират за по-голяма екологичност, в случай че батериите употребяват по-малко „ мръсни ” материали, защото основаването на акумулатори ще бъде съпроводено от по-малко излъчвания на нездравословни субстанции.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР