Намаляването на ДДС може да доведе до по-ниски цени и

...
Намаляването на ДДС може да доведе до по-ниски цени и
Коментари Харесай

Николай Вълканов: Намаляването на ДДС може да доведе до по-ниски цени и по магазините

Намаляването на Данък добавена стойност може да докара до по-ниски цени и по магазините, само че не може да се предвижда с какъв брой. Това съобщи в студиото на " Денят стартира " по Българска национална телевизия Николай Вълканов, изпълнителен шеф на Сдружението за съвременна търговия.

По думите му комерсиалните вериги не работят с големи надценки, даже в противен случай, в някои магазини цените са по-ниски от тези на едро. Според него ограниченията, които планува държавното управление за понижаване на цените и преодоляване на инфлацията, няма да има упования резултат.

" Тук има един доста главен мотив и той е, че даже да приемем, че огромните търговски вериги биха могли да понесат краткотрайна такава мярка, какво става с десетки хиляди дребни търговски обекти и търговци. Тези хора ще бъдат обречени. Това ли търсим?! Намаляване на конкуренцията, вместо увеличение на конкуренцията, когато единственият излаз за понижаване на цените в действителност е по-голяма конкуренция ", уточни Николай Вълканов.

По думите му вижда се, че всяка седмица, всеки ден излизат всевъзможни промоционални оферти от комерсиалните вериги на разнообразни групи артикули и конкуренцията е непрекъсната, непрекъсната и изострена.

По отношение на надценките, Вълканов сподели, че в диалог за това няма по какъв начин да вземат участие комерсиалните вериги, защото биха нарушили Закона за защита на конкуренцията. Той даде образец с Литва, където в края на предходната година, при сходен проблем, въпреки и с различен бранш на търговията на дребно, самата среща сред фирмите и държавното управление е породила следствие на техния орган за защита на конкуренцията и към този момент са наложени санкции.

" В тази посока няма по какъв начин да вървим. Отделен е въпросът дали държавното управление счита да вкара сходен вид мярка с разпореждане на Министерския съвет, само че тогава тези, които оферират това решение, би трябвало добре да се замислят какви резултати ще има то и дали ще се понижи инфлацията, или ще сътвори по-големи проблеми ", сподели още Николай Вълканов.

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !   
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР