Намаляването на броя на банкоматите най-вече в по-малките населени места

...
Намаляването на броя на банкоматите най-вече в по-малките населени места
Коментари Харесай

Преди път проверете в курорта има ли банкомати и в хотела плаща ли се с карта

Намаляването на броя на банкоматите най-много в по-малките обитаеми места и курорти може да сътвори обилни неудобства за потребителите, изключително през настоящия летен туристически сезон. Това съобщи пред БНР основателят на онлайн платформата " Ние, потребителите ", като се базира на публични данни на Българска народна банка.

„ Получава се самобитен дисбаланс при наклонността за намаляващ брой банкомати в страната и неналичието на законово обвързване търговците да поддържат ПОС терминали в обектите си . И двете условия са разбираеми. Редуцирането на устройствата за изтегляне на пари е обвързвано с желанието на банковите институции да усъвършенстват разноските си посредством понижаване на отделяните средства за поддръжането и охраняването на машините, като не би трябвало да забравяме, че с въвеждането и повишението на някои такси ( включително за изтегляне на пари) , интервенцията доста натовари потребителите . Обратното - при разплащане посредством ПОС терминал в магазини, заведения, места за настаняване и други за даване на друг вид услуги, тежестта пада върху търговеца и той поема таксите на банковата институция, заради което няма по какъв начин нормативно да бъде длъжен да поддържа опция за безкасово разплащане. “, разяснява тя.

Руменова предложи на хората, на които им следва да заминат на своята отмора, да се поинтересуват авансово дали местата, в които ще се настанят , съществува алтернатива за заплащане с карти, в случай че са внесли единствено капаро и имат да доплащат. Да ревизират дали заведенията, магазините и обектите за мечтаните и набелязани от тях за прилагане услуги имат ПОС терминали и има ли такива, които одобряват заплащанията единствено в брой. Така ще вземат задоволително пари, с цел да не попаднат в комплицирана обстановка, само че и няма да носят непотребни банкноти, което крие познати опасности.

Нека пътуващите да ревизират и за настоящата карта на банкоматите на своята банка – по този начин ще знаят във всеки миг от напредването си къде най-близо има такова устройство, и ще могат да изтеглят при нужда.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР