Намаляване на цената на сделката за F-16 ще бъде за

...
Намаляване на цената на сделката за F-16 ще бъде за
Коментари Харесай

Стоянов: Възможно е президентът да не подпише указа за освобождаването на ген. Емил Тонев

Намаляване на цената на договорката за F-16 ще бъде за сметка на пакета и качествата, които ще придобием. Това сподели в ефира на „ Денят на живо” по NOVA NEWS основният секретар на президента Димитър Стоянов. По думите му въпрос на договаряния със Съединени американски щати е само каква численост изтребители ще съобщи.

„ Представената оферта от страна на Съединени американски щати като цена е доста по-висока от тази при първия контракт. България може да се откаже и да вземе по-малко самолети, тогава цената ще падне. Не е правилно обаче, че в резултат на договаряния в свалена цената при предходния контракт през 2019 година. Тя беше свалена вследствие на орязване на пакета. Тогава купихме безценен аероплан, неснабден с нужното въоръжение, орязахме оборудването, аварийните елементи и образованието. Затова и цената беше понижена. Правителството би трябвало да вземе решение в този момент дали препоръчаната цена е приемлива”, добави той.

Стоянов посочи, че нов контракт може да се подписва само откакто бъде осъществена доставката по първия.

„ Трябва да се направи точна оценка на финансовите благоприятни условия на страната. Решението от 2019 година беше порочно и погази военната експертиза. Същите тези хора в този момент оферират да сключим контракт със Съединени американски щати. Трябва да се вземе рационално решение, съобразено с финансовите благоприятни условия на страната. Президентът предложи няколко разновидността. Сред тях бяха да се търси летателна дарба на МиГ-29 или самолети на лизинг”, сподели още той.

Димитър Стоянов разяснява и настояването на държавното управление шефът на НСО да подаде оставка.

„ Освобождаването на ген. Емил Тонев не е било съветвано с президента. Тонев е получил настоятелно искане от прокуратурата за бързо даване на тези записи. Такива бяха предоставени и през 2020 година, свързани с митингите. Мотивите за настояването за неговото освобождение не са известни на президента. Възможно е той да откаже да подпише декрет за освобождението му”, посочи основният секретар.

По отношение на разразилите се разногласия дали съветският дипломат у нас би трябвало да бъде разгласен за личност нон грата Стоянов е безапелационен, че това е тежко решение.

„ Нито един дипломат няма право да се намесва във вътрешните работи на страната или в решенията на България. Изгонването на дипломат обаче е тежко решение, което се взима от изпълнителната власт”, добави той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР