Намаляване на ДДС за плодове и зеленчуци на 9% и

...
Намаляване на ДДС за плодове и зеленчуци на 9% и
Коментари Харесай

ГЕРБ предлага 9% ДДС за плодове и зеленчуци и нулева ставка за зърното до 2025 г.

Намаляване на Данък добавена стойност за плодове и зеленчуци на 9% и нулева ставка за зърното до 2025 година . Това са две от предложенията, които народните представители от ГЕРБ-СДС в Комисията по земеделието и храните в Народното събрание са внесли сред първо и второ четене на Бюджет 2022. Това заяви националният представител и заместител – ръководител на Комисията Десислава Танева.

„ Само напомням, че противоположното начисление на Данък добавена стойност на зърнените култури, въведено 2013 година, ще може да се ползва до 31 декември 2025 година Това реши Европейската комисия преди дни. Остава единствено волята на ръководещите да продължи използването му и в България в този интервал. В противоположен случай съществува риск от връщане на данъчните измами, ощетяване на страната със стотици милиони левове, както и на добросъвестните оператори на пазара, в това число преработватели. Ако срокът не се удължи има заплаха и за непризнаването на правото на данъчен заем “ , сподели Десислава Танева.

По отношение на предлагането за диференцирана ставка от 9% за плодове, зеленчуци, мляко, месо, яйца и храни от първа нужда, Танева съобщи, че в случай че то бъде признато ще в интерес на потребителите поради увеличаващите се цени и ще изсветли бранша.

„ Най-големите разноски на семействата са за храна. В интервал на рецесии, тези разноски се усилват. Нашето предложение е в поддръжка за превъзмогване на тази рецесия, изключително от семействата под прага на беднотия. Считаме сходно решение за антиинфлационна и обезщетителна мярка, която ще докара до закъснение темпа на повишаване на цените на храните и ще резервира покупателната дарба на българите. Подобна мярка изрично ще докара до изсветляване на бранша и търговията с храни и първичнопроизведени аграрни артикули като плодове и зеленчуци “, изясни Танева.

Тя бе безапелационна, че политическата воля да се одобри въвеждането на диференцирана ставка на Данък добавена стойност върху храните е отношение първо към българския консуматор в тази рецесия и след това към българския производител – като равнопоставен на останалите си сътрудници от други страни на единния европейски пазар.

Танева заяви, че във връзка с бюджета, касаещ подпомагането на земеделските стопани, е препоръчано в допълнение 200 млн. лева държавна поддръжка за земеделските стопани , по бюджета на ДФЗ.

„ Без отплата поради увеличените цени на суровините, материалите и енергоносителите за производствата, дребните и междинни стопанства, както и недофинансираните браншове като плодове, зеленчуци и отглеждане на животни ще е банкрутират. Вече има първи обстоятелства за това. За този сезон сред 70 и 80% от производителите на оранжерийни зеленчуци не заредиха отопляемите си оранжерии. Същото е ситуацията и с дребните животновъдни стопанства, изключително в бранш „ Мляко “. Как ще продължи тази наклонност и ще останат ли дребните в бранша, зависи главно от този бюджет, в тази му част, и метода на ръководството му. Само да напомня, че това са всички стопанства, които по съдружното съглашение на в този момент ръководещото болшинство бяха оповестени за предпочитани “, съобщи Десислава Танева.

Народният представител показа статистически данни, съгласно които при торовете при началото на новата стопанска година нарастването е два пъти, а при идните пролетни обработки ще е три пъти. Шест пъти е нарастването на газта. Разходите за електрическа енергия на бранш „ Животновъдство “ са нарастнали с близо 53% през 2021 по отношение на 2020 год., като най-високо е при млечното говедовъдство над 62%. Разходите за фураж са се нараснали с близо 15%, като на-високо е при птицевъдството и свиневъдството – с над 45% и 35%. Разходите за труд са с близо 18% повече, без да са променяни минималната работна заплата и осигурителния предел. В същото време междинното повишаване на цените на продукцията е едвам 2%.

Народните представители от ГЕРБ са внесли предложение и отстъпката от акциза на горивата за аграрни потребности да е в оптимален размер , като за задачата ще са нужни в допълнение 51 млн. лева „ Сега в оферти бюджет са заложени 100 млн. лева, колкото и предходната година. Отстъпката е частична, в размер на 43 ст/л при данък 64,6 ст/л при дизел. Предлагаме отстъпката да е в оптимален размер поради повишаването на горивата с над 30% по отношение на предходната година и неналичието на какъвто и да е различен инструмент за отплата на това фрапантно нарастване “, изясни зам.-председателят на Комисията по земеделие.

Десислава Танева бе безапелационна, че в случай че не се усили доста поддръжката и не се ръководи по нов метод, съгласно новите ценови салда и нужди - идната година ще отчетем следващото понижаване на земеделските стопани. „ Никакви средства, по никои стратегии, не могат да възстановят селските региони, в случай че там липсват хората с отношение към земята и животните. Това са дребните фамилни ферми, които в интервал на рецесии постоянно са били най-уязвими “, сподели още Танева.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР